Ansambl Kolo – Energija tradicije

SMEDEREVO, 9. novembar 2016 – Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama „Kolo“ održaće celovečernji koncert 11. novembra u smederevskom Centru za kulturu, u okviru svoje 69. sezone pod nazivom „Energija tradicije“.

 

Repertoar Ansambla obuhvata više od 140 koreografija iz svih etnokoreoloških oblasti Srbije i oblasti u kojima vekovima živi srpski narod.

 

Umetnici Ansambla „Kolo“ svojom  scenskom kulturom, igračkom izražajnošću, savršenom tehnikom odigravanja, pevanja i muziciranja kao i bogatstvom nacionalnog kostima, plene scenama širom sveta.

 

Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i petnaest muzičara nacionalnog ansambla „Kolo“, igrom, pesmom i muzikom profesionalno izvode i dočaravaju raznovrsnu i bogatu srpsku tradicionalnu umetnost, raskoš i lepotu originalnih kostima i visok stepen muziciranja narodnog orkestra.

 

Ulaznice za koncert Ansambla „Kolo“ koštaju 400 dinara.

 

Ansambl „Kolo“ osnovala je vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine.

 

Istaknuti srpski muzičari, kompozitori i dirigenti sarađujući sa Ansamblom „Kolo“ ostavili su neizbrisiv trag: Petar Josimović, Borislav Janković, Žarko Milanović, Ljubomir Bošnjaković, Krešimir Baranović, Josip Slavenski, Živojin Zdravković, Stevan Hristić, Nikola Hercigonja, Mihajlo Vukdragović, Borivoje Pašćan, Oskar Danon, Stanojlo Rajičić, Borivoje Ilić, Dušan Skovran, Zoran Hristić i drugi.

 

Ansambl „Kolo“ je jedinstven ambasador kulture koji je gostovao na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama, kao što su Metropoliten i Karnegi Hol  u Njujorku, Palata Šajo u Parizu, Rojal Festival Hol u Londonu, Baljšoj Teatar u Moskvi, Opera u Kelnu, Teatar Feniče u Veneciji, Opera u Sidneju, Nacionalni umetnički centar u Pekingu….

 

Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i  nosilac je prestižnih  domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!