Uslovi Korišćenja

Predstavljanje knjige “Srbin u čečenskom paklu”

SMEDEREVO, 26. jun 2019 – Narodna biblioteka Smederevo predstaviće roman „Srbin u čečenskom paklu“ Momčila Šajkovića sutra, u četvrtak, 27. juna od 19 časova na Pozajmnom odeljenju.

U programu će učestvovati Dragan Mrdaković, Stanimir Petrović i autor. Medijator je Dragana Lazić.

Knjiga je objavljena u Smederevu 2019. godine.

Čitaj dalje...

Tretman posle berbe u zasadima višnje i trešnje

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 26. jun 2019 – Izuzetno toplo vreme povoljno utiče na prenamnoženje fitofagnih grinja – običnog paučinara, crvene voćne grinje, kao i eriofidnih grinja u zasadima višnje i trešnje.

Tokom berbe višnje i trešnje utvrđena je pojava fitofagnih grinja (više od 2 imaga po listu), stoga je neophodno sprovesti hitne mere suzbijanja.

Na visokim temperaturama razvoj generacije fitofagnih grinja traje veoma kratko, pa u kratkom vremenskom periodu grinje mogu naneti značajne štete.

Kako bi se prekinuo razvoj novih generacija i fitofagne grinje efikasno suzbile, najbolje je primeniti kombinaciju sledećih akaricida:

ABASTATE u količini 1 l/ha + URANUS u količini 0,5 l/ha + NU FILM 17 u količini 1 l/ha

Primenom ove kombinacije akaricida, uz obavezan dodatak okvašivača, suzbijaju se svi razvojni stadijumi grinja (jaja, larve, nimfe, imago).

Tretman za suzbijanje fitofagnih grinja neophodno je obaviti odmah nakon završene berbe višnje i trešnje.

Zbog učestalih padavina stvaraju se povoljni uslovi za razvoj prouzrokovača biljnih bolesti: Blumeriella jaapii – prouzrokovač pegavosti lista višnje i trešnje, Wilsonomyces carpophilus – prouzrokovač šupljikavosti lista.

Za suzbijanje pomenutih prouzrokovača biljnih bolesti preporučuje se primena preparata MANKOGAL 80 u količini 2,5 kg/ha.

Smene perioda suše i perioda sa velikom količinom padavina, kao i pojava fitofagnih grinja negativno su uticali na fiziološke procese u biljkama.

U svrhu oporavka zasada višnje i trešnje od nanetog stresa preporučuje se primena đubriva ACTIVEG 12:4:6 u količini od 3-5 l/ha.

Tretman izvoditi isključivo pred veče ili noću kada su temperature ispod 250C.

Prilikom tretiranja preporuka je da se koristiti minimalno 800 l vode po ha.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

Čitaj dalje...

Protiv komaraca u Smederevu u četvrtak, subotu i nedelju, u Kovinu u utorak

SMEDEREVO/KOVIN, 26. jun 2019 – Grad Smederevo je saopštio danas da će 27, 29. i 30. juna, ukoliko se stvore povoljni vremenski uslovi, biti izveden tretman suzbijanja odraslih formi komaraca na teritoriji grada Smedereva.

Tretman će biti obavljen u večernjim satima, uređajima iz vazduha i sa zemlje.

Novi tretman suzbijanja komaraca na teritoriji opštine Kovin najavljen je za utorak, 2. jula, takođe iz vazduha i sa zemlјe. Tretman suzbijanja odraslih formi komaraca iz vazduha predviđen je u periodu od 19 časova. Suzbijanje odraslih formi komaraca uređajima sa zemlјe na teritoriji svih kovinskih mesnih zajednica  će se vršiti na površini od 1.500 hektara sa 11 ekipa. Radovi će početi između 19 i 20 časova, u zavisnosti od meteo uslova. 

Foto/ilustracija: Pixabay.com

Čitaj dalje...

Tradicionalni moto skup u Velikoj Plani ovog vikenda

VELIKA PLANA, 26. jun 2019 – U Radovanjskom lugu će od petka do nedelje biti održan 26. po redu internacionalni moto skup. Organizator, Moto klub Free Wheels iz Velike Plane, najavljuje bogat program, od tradicionalnih bajkesrkih igara, preko vožnje katamaranom po Moravi, do posete manastiru Koporin i njegovoj vinariji Ambelos, a naravno da neće izostati nastupi rok grupa.

Uostalom, pogledajte raspored događanja:

* Petak 28. jun
– Otvaranje kampa od samog jutra
– Večera besplatna za sve motoriste
– od 20 sati živa svirka Loup-Garou-Beograd i Opposite Way-Niš

* Subota 29. jun
– Polazak i zajednička vožnja na besplatan doručak i piće u Restoran Splav na Velikoj Moravi
– Vožnja “Rock katamaranom“ po reci Moravi ako uslovi dozvole
– Zajednička vožnja do Manastira Koporin i Vinarije Ambelos manastira Koporin
– Povratak u kamp u Radovanjski Lug oko 14:00
– 15 sati ručak (Gulaš, krompir pire, Škembe čorba)
– 17 sati Bajkerske igre…
– 19 i 30 – Svirka uživo na bini pa ko dokle izdrži 🙂 Loaded Guns- SRB , VESELE 80. – OFFICIAL PAGE Rebel Band Serbia i naravno prelepe GoGo plesačice uz tuširanje i pranje motora 🙂

*Nedelja 30. jun
– Dobro jutro uz kafu i doručak
– Ispraćaj gostiju

Foto: MK Free Wheels

Čitaj dalje...

Časopis za promociju nauke Elementi u Smederevu

SMEDEREVO, 26. jun 2019 – Časopis za promociju nauke Elementi, u izdanju Centra za promociju nauke Republike Srbije, biće predstavljen smederevskoj publici 28. juna u 18 sati u Muzeju u Smederevu.

Na promociji će učestvovati novinari Anđela Mrđa, Ivana Nikolić i Đorđe Petrović i glavni urednik časopisa Ivan Umeljić.

Članovi redakcije govoriće o aktuelnom broju, izboru tema, bavljenju naučnim novinarstvom, ali i o aktivnostima Centra.

Prisutni će imati priliku da čuju i koje će se naučne teme naći u narednom broju, koji izlazi početkom jula.

Foto: Muzej u Smederevu

Čitaj dalje...

APR upozorava na moguću prevaru korišćenjem imena Agencije

BEOGRAD, 25. jun 2019 – Agencija za privredne registre upozorila je danas građane da koverte sa uplatnicom za „upis promene u PrivredniRegistar.rs“ ne potiču od Agencije, već da je u pitanju komercijalna ponuda koja nema nikakve veze sa ovim državnim organom, niti sa Registrom privrednih subjekata koji se vodi u Agenciji, u skladu sa zakonom.

Naime, danas se APR-u obratio veliki broj građana koji su primili koverte sa uplatnicama na kojima su štampani iznosi od 2.000, 3.000, 6.000 i više hiljada dinara, čija je svrha „upis promena u Privredni registar“, uz koje su priloženi opšti uslovi na osnovu kojih se može uvideti da je reč o informativnoj ili reklamnoj usluzi, odnosno upisu u svojevrsni imenik koji ima komercijalnu prirodu.

Pojedini privredni subjekti obavestili su Agenciju da su im ovu uslugu telefonom ponudila lica koja su se predstavila kao zaposleni u Agenciji, pa APR naglašava da ne nudi telefonom nikakve usluge, već sa korisnicima komunicira isključivo na osnovu registracionih prijava koje primi na način propisan zakonom.       

S obzirom da je reč o vrsti obmanjivanja javnosti koje može dovesti do nastanka brojnih štetnih posledica, Agencija za privredne registre će o ovome obavestiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.    


 Foto: Agencija za privredne registre, apr.gov.rs

Čitaj dalje...

Prosečne zarade za april – šta kaže RZS

BEOGRAD, 25. jun 2019 – Republički zavod za statistiku danas je, kao i svakog 25-og u mesecu, objavio iznose plata koje su primljene u prethodnom, pa je tako prosečna aprilska zarada u Srbiji po njihovim podacima – 54.645 dinara. Smederevo je, po RZS, imalo prosek od  53.136 dinara, u Kovinu je ta brojka 46.741, u Smederevskoj Palanci 46.414, a u Velikoj Plani 44.801 dinar.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna neto zarada za april ove godine nominalno je veća za 11,1 odsto, a realno za 7,8 odsto, dok je prosečna neto zarada veća za 11,3 odsto nominalno, odnosno za osam odsto realno, tvrde iz RZS.

I na kraju onaj podatak koji je uvek u dnu strane; medijalna neto zarada za april 2019. godine iznosila je 41.773 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu manju od tog iznosa.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Čitaj dalje...

Državno prvenstvo u veslanju narednog vikenda na Paliću

SMEDEREVO, 25. jun 2019 – Veslački klub Smederevo nastupiće narednog vikenda na državnom prvenstvu na Palićkom jezeru sa 15 posada, saopšteno je danas portalu Podunavlje.info.

Prvog dana, u subotu 29. juna, u konkurenciji seniora nastupiće Aleksandar Filipović u skifu i dubl skulu sa Veselinom Savićem. U konkurenciji seniora ogledaće se i mladi Marko Torbica.

U konkurenciji kadetkinja, boje VK Smederevo braniće dve posade. U četverac skulu su Milica Pejović, Jovana Vučić, Milka Zdelar i Teodora Stevanovska, a u dubl skulu će veslati Milica Mladenović i Milka Zdjelar.

Najviše posada, prvog dana, VK Smederevo će imati u konkurenciji kadeta – čak pet. Za što bolji plasman boriće se Vuk Marković u skifu, Petar Samardžija i Vukašin Rajić u dvojcu bez kormilara, Dušan Popović – Veljko Vukašinović I Marko Atanasijević – Lazar Živković u dubl skulu i u četverac skulu Petar Samardžija, Vuk Marković, Dušan Popović i Veljko Vukašinović.

Drugog dana nastupaju juniori. Smederevo će imati pet posada. Todor Marković će veslati u skifu, Andrija Jevtić – Nikola Soldatović u dvojcu bez kormilara, Konstantin Šujić – Todor Marković u dubl skulu, Andrija Jevtić, Konstantin Šujić, Miroslav Jovanović i Nikola Soldatović u četvercu bez komrilara i u osmercu će do medalje pokušati da dođu Vukašin Rajić, Todor Marković, Konstantin Šujić, Petar Samardžija, Vuk Marković, Dušan Popović, Veljko Vukašinović, Miroslav Jovanović i kormilar Ilija Stanojević.

Foto: Veslački klub Smederevo

Čitaj dalje...

Parkiranje u Smederevskoj Palanci neće se naplaćivati, do daljeg

SMEDEREVSKA PALANKA, 25. jun 2019 – Naplata parkiranja na obeleženim parking mestima u Smederevskoj Palanci, čiji je početak bio najavljen za 1. jul, odlaže se do daljeg, saopštili su nadležni iz JKP „Opštinska groblja“ a prenosi TV Jasenica.

JKP „Opštinska groblja“ je trebalo da prvog julskog dana počne sa kampanjom „Oslobodimo prostor pešacima“, čiji je cilj bio podizanje svesti vozača i oslobađanje površina koje su namenjene za kretanje pešaka, o čemu ste mogli da se informišete i na ovom portalu.
Razlog odlaganja su tehnički problemi i usaglašavanje sa propisima, a javnost će o daljim koracima biti naknadno obaveštena, rekli su za TV Jasenica iz ovog preduzeća koje je odlukom Skupštine opštine Smederevska Palanka dobilo pravo na naplatu parkiranja.

 Foto: podunavlje.info, arhiva

Čitaj dalje...