Istraživački brod „Argus“ osposobljen da ponovo može da plovi Dunavom

BEOGRAD, 23. septembar 2020 – Posle sedam godina, koliko je proveo na vezu, brod-laboratorija „Argus“ opet je u funkciji, osposobljen da plovi Dunavom, pošto je završen njegov remont u Apatinu, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Poslednji put „Argus“ je učestvovao u trećoj zajedničko ispitivanje reke Dunav (Joint Danube Survey 3 – JDS3) najvećoj međunarodnoj istraživačkoj akciji na rekama u 2013. godini u kojoj je učestvovalo 14 podunavskih zemalјa.

Nije ovo prvi put da je „Argus“ silom prilika bio ukotvljen od kada je 2003. godine stigao u Srbiju, a 2011. je, zahvaljujući našoj nebrizi, kako to kažu iz Centra za promociju nauke, bio na pragu uništenja.

U vreme kada je sagrađen, 1972. godine, „Argus“ je bio najopremljenija ploveća laboratorija koju su koristili nemački istraživači kako bi ispitivali kvalitet vode, stanje ribljeg fonda i ekosistema na reci Rajni. Kad su obezbedile novi brod, „Argus 2“, vlasti u Pokrajini Hesen su ponudile „Argus“ na poklon nekom ko će zaista imati veliku korist od broda. Nakon teških pregovora među podunavskim državama, kod Nemaca je lično intervenisao tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, zamolivši da se brod dodeli Srbiji.

„Argus“ je do Srbije doplovio u proleće 2003. godine i ubrzo je pripao u nadležnost tadašnjeg Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, a među prvim zaduženjima bila su mu takozvana maršrutna merenja kvaliteta vode duž toka Dunava kroz Srbiju. Međutim, u narednim godinama nestalo je novca za popravke i održavanje broda, pa su sva istraživanja na brodu zamrla, a „Argus“ je ostao usidren u vojnom pristaništu i polako je propadao. Obnovljen je na inicijativu CPN 2011, da bi nakon njegove poslednje misije 2013. godine ponovo bio prepušten na milost i nemilost zubu vremena.

Foto: danubesurvey.org

Skorašnji članci

error: Content is protected !!