Šekspirova „Dva viteza iz Verone“ večeras na Teatru u Tvrđavi

SMEDEREVO, 22. septembar 2020 – Sedmi pozorišni festival Teatar u tvrđavi, koji je počeo sinoć izvođenjem predstave “Smederevo 1941” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, nastavlja se večeras u Malom gradu Smederevske tvrđave; glumci Šabačkog pozorišta igraće „Dva viteza iz Verone“ po delu Vilijama Šekspira a u režiji Mie Knežević.

„Dva viteza iz Verone“ je jedna od prvih Šekspirovih komedija, u njenom središtu su mladi lјudi, mučeni univerzalnim pitanjima koja sebi postavlјaju svi ovih godina, bez obzira na epohu u kojoj žive. Zalјublјivanja, putovanja, prijatelјstvo, obrazovanje i potraga za sopstvenim mestom u društvu koje se deli na vladare, sluge i sve one između čine zaplet ove komedije, ali ne i njenu osnovu temu. Nјena tema su dva lica vrline i dilema: koje je pravo? To je ono što „Dva viteza“ iz Verone čini aktuelnim, u svetu dostrukih aršina, relativizovanih vrednosti i takozvane post-istine.

Pozorišni festival Teatar u tvrđavi” je revijalnog karaktera, a Iz Centra za kulturu Smederevo naglašavaju da se održava uz sve propisane mere zaštite (na ulazu se meri temperatura svim posetiocima) i uz poštovanje preporuka Kriznog štaba vezanih za sprečavanje širenja virusa COVID-19, kao i njegovog suzbijanja.

Pokrovitelj festivala je Grad Smederevo.

Foto: Šabačko pozorište

Skorašnji članci

error: Content is protected !!