Predstavom „Smederevo 1941.“ otvoren sedmi Teatar u tvrđavi

SMEDEREVO, 21. septembar 2020 – Izvođenjem predstave “Smederevo 1941.” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u Malom gradu Smederevske tvrđave počeo je sedmi pozorišni festival “Teatar u tvrđavi” , koji će trajati do 25. septembra.


Pokrovitelj festivala je Grad Smederevo, u čije ime se obratila Marina Tirnanić u Gradskom veću zadužena za resor kulture.

“U gradu koji dugo gaji ljubav prema pozorištu, delimo sa vama zadovoljstvo novog susreta koji donosi živi duh pozorišne igre. Predstave koje ćemo pratiti ovde, među moćnim zidinama tvrđave despota Đurđa, u okviru Teatra u tvrđavi, čini publiku i umetnike povezanim u neprekidnom zidanju tvrđave duhovnog blaga, stvaralaštva i trajnih vrednosti. Smederevska tvrđava upravo kroz umetnička dela i kulturne sadržaje na odgovarajući i najlepši način podseća na svoj civilizacijski značaj, na dostojanstvo nekada prestonog grada i uporišta umnosti i pismenosti. Pozorište koje vekovima opominje i osvešćuje, od vitalne je važnosti za kulturni život Smedereva i njegov identitet.”

Festival je zvanično otvorio Aleksandar Milosavljević, teatrolog i autor teksta “Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941.” koji je objavljen zajedno sa komadom Ane Đorđević “Smederevo 1941.”

“U Smederevo dolazim već decenijama i uvek je to pozorišnim poslovima, bilo da Muzej pozorišne umetnosti Srbije ovde organizuje izložbe, promocije, predavanja, bilo sa predstavama Srpskog narodnog pozorišta. Ali, uvek se suočavam sa istinom koja me je u prvi mah zbunila. Toliko interesovanje za pozorište postoji u gradu koje nema pozorište. Istini za volju, ovaj grad je imao pozorište, a imao je u jednom trenutku tog kobnog 5. Juna 1941. godine i gotovo kompletan ansambl drame Srpskog narodnog pozorišta upravo ovde u ovom gradu. Tada se desilo ono što se desilo i svi članovi ansambla, sem jednog glumca, su poginuli.. To je trauma za pozorište ali ta trauma bi, da ova država, da ovaj narod ima istoriju, ima odnos prema istoriji, ta pogibija glumaca bi bila urezana kao trauma u zidine, ulice i duše ljudi ovog grada. Ovaj grad nije znao za sve dimenzije te tragedije i trebalo je da prođu mnoge decenije dok nije spoznao ti dimenziju. Postoji još jedna trauma s kojom je suočeno Smederevo. Posle rata, 1950. godine ovde je osnovano pozorište, međutim, 1956. godine, nekom sumanutom odlukom države, to pozorište je podelilo sudbinu nekolikih pozorišta u Srbiji – ugašeno je. Uprkos tim traumama, u ovom gradu postoji izuzetna prijemčivost, želja da se vide pozorišne predstave. Toga sam bio svestan kada sam dolazio sa Muzejem, sa pozorištem, toga sam postao svestan na ’Nušićevim danima’ i bio sam svestan kada smo dolazili na ovaj festival i igrali predstave u ovom veličanstvenom ambijentu. Nekoliko gradova u Srbiji je te 1956. ostalo bez teatra I vi kad dođete u te gradove osećate neku pozorišnu tenziju. Znam da zvuči kao mistifikacija, ali kao pozorišni čovek, ja je osećam. Ali nigde, ni u jednom od tih gradova, ne osećam tu tenziju tako intenzivno kao kada dođem ovde u Smederevo. Večeras ćete gledati jednu sjajnu predstavu u kojoj ničeg lakog nema, ali to i jeste zadatak pozorišta, ne da pruža odgovore, nego da postavlja pitanja. Vi ste očigledno željni da čujete pitanja i da budu ta pitanja inicirana s vaše strane u odnosu na ono što dolazi sa scene. Zato je to moje lično zadovoljstvo uvek kada dođem. Zadovoljstvo će imati I glumci koji budu sa ove scene nastupali. Zadovoljstvo ćete imati I vi što gledate pozorište u vremenima koja uopšte nisu sklona pozorištu, baš kao što su bila i ona vremena 5. juna 1941. Zbog tog zadovoljstva vas pozdravljamiI želim da uživate u pozorištu, za početak u jednoj sjajnoj predstavi Srpskog narodnog pozorišta.”

Predstava, koju je režirala Ana Đorđević, posvećena je glumcima Srpskog narodnog pozorišta nastradalim  u smederevskoj eksploziji 5. juna 1941. godine.

Izvođenju predstave prethodila je promocija knjige u kojoj je tekst drame Ane Đorđević, zajedno sa pomenutim delom Aleksandra Milosavljevića „Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941.“, koje je prvobitno objavljeno kao feljton u novosadskom „Dnevniku“. U predstavljanju ove knjige je učestvovao i Milovan Filipović, direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, ali i jedan od glumaca u predstavi „Smederevo 1941.“ O ovom delu i njegovoj promociji u Smederevu moći ćete sutra da pročitate više na ovom istom portalu.

Pozorišni festival “Teatar u tvrđavi”, podsetimo, revijalnog je karaktera, a publika je ove godine u prilici da pogleda pet pozorišnih ostvarenja iz Srbije.

Foto: Nenad Tepavčević Tepa, podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!