Svetski dan prve pomoći obeležava se 12. septembra 

SMEDEREVO, 12. septembar 2020 – Svetski dan prve pomoći je 12. septembar, a ove godine obeležava se pod sloganom „Nezgode ne znaju za koronu! Prva pomoć je uvek potrebna“. Na ovaj dan organizacije Crvenog krsta širom sveta nastoje da skrenu pažnju javnosti o značaju poznavanja prve pomoći  za pojedinca i za društvenu zajednicu. Smederevski Crveni krst obeležiće ove godine Svetski dan prve pomoći, zbog poznate epidemiološke situacije, putem medija i društvenih mreža.

Prva pomoć je prepoznatljiv simbol organizacije Crvenog krsta i jedna od važnih oblasti njegovog delovanja u celom svetu. Za više od  90 procenata spasenih života u velikim nesrećama zaslužni su obični ljudi koji su se zatekli na licu mesta, umeli i želeli da pomognu i poneli se kao pravi heroji u kritičnim trenucima. Znanja iz prve pomoći bi zbog toga  trebalo da budu deo zdravstvene kulture svakog građanina.

Obuka građana za pružanje prve pomoći čini društvenu zajednicu bezbednijom i snažnijom, spremnijom za različite vrste izazova, prirodnih nepogoda ili drugih vrsta nesreća i okolnosti koje se događaju u savremenom dobu. Danas se znatno razlikuje od juče, tome smo svi svedoci.

Uprkos zabrinutosti u vezi sa virusom COVID-19 i fokusom na sprečavanju njegovog širenja i dalje se dešavaju povrede i bolesti koje nisu povezane sa korona virusom. Nezgode se dešavaju bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju. Pomoć ljudima koji se nađu u nevolji jednako je potrebna sada, kao i u redovnim okolnostima, možda čak i više.

U današnje vreme heroji ne koriste čarobni štapić, niti imaju supermoći, već imaju znanje, veštine i prepoznatljivu masku! Postanite nečiji heroj, pozivaju iz smederevskog Crvenog krsta, stavite masku, naučite prvu pomoć i budite odvažni da je primenite u trenutku kada je potrebno.

Budimo tim, budimo heroji, poručuju u Crvenom krstu Smederevo i podsećaju da HEROJI NOSE MASKE!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!