Uprkos digitalizaciji još 3.345 javnih nabavki do kraja godine biće u papiru

Izvor: startit.rs, 6. septembar 2020 – Još 3.345 javnih nabavki biće obavljeno po staroj proceduri do kraja godine, uprkos novom Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1 jula. Njime je propisano da čitava procedura mora da se obavlja elektronski, na novom portalu.

Vidljivost čitave procedure nije glavni problem javnih nabavki, smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije. Zato on ne vidi da je povećanje transaprentnosti koje donosi novi Zakon nešto bitno za građane.

„Problem je što se neke od najvećih nabavki u zemlji nisu sprovodile po zakonskoj proceduri o javnim nabavkama, nego nekim posebnim kanalima. Na taj način nije postojala konkurencija na tržištu i bilo je mnogo skrivenih informacija. Poslednji primer vidimo u nabavci medicinske opreme tokom pandemije, koja se obavljala potpuno netransparentno”, rekao je Nenadić za Startit Dnevnik.

Nenadić smatra da je novi Zakon uneo dosta novina, ali s njima i brojne nejasnoće, ta da zbog pandemije službenici nisu imali dovoljno vremena da se obuče za novi sistem. Tako iz NALED-a stiže podatak, da je za prvih mesec dana primene Zakona oglašeno tek 127 eNabavki, što je znatno manje od uobičajenog.

„Mnogi naručioci su požurili da odluke o pokretanju donesu pre 1. jula kako se na njih ne bi primenjivale nove odredbe te će tokom ove godine još 3.345 nabavki biti obavljeno po staroj proceduri, na papiru”, navode iz NALED-a za Tanjug.

Vrednost javnih nabavki u Srbiji premašila je prošle godine 440 milijardi dinara. Na to, prema proceni udruženja Ponuđača Srbije, treba dodati još 150 milijardi dinara za nabavke javnih organa, koje nisu išle po proceduri za javne nabavke.

Ono šti su uvideli u NALED-u, Transparentnosti i Ponuđačima Srbije jeste nizak nivo konkurencije u javnim nabavkama, jer u proseku učestvuje oko 2,5 ponuđača.

Podsetimo i na redove ispred Palate pravde krajem juna, kada su privrednici u redovima čekali da preuzmu uverenje potrebno za učešće u javnim nabavkama. Međutim, samo nekoliko dana kasnije nakon reakcije javnosti, Agencija za privredne registre je saopštila da će ona taj dokument pribavljati po službenoj dužnosti.

Autor: Petar Paunović

https://startit.rs/uprkos-digitalizaciji-jos-3-345-javnih-nabavki-do-kraja-godine-bice-u-papiru/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!