EU dodelila milion evra za otklanjanje posledica pandemije u turizmu Srbije

BEOGRAD/SMEDEREVO, 22. avgust 2020 – Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodelio je milion evra za 120 projekata, koji su usmereni na otklanjanje posledica pandemije COVID-19 u sektoru turizma. Dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije, a među njima su i četiri iz Smedereva; Vila Lily, Vinarija Jeremić, Restoran Vinceia i Skobaljski konaci.

Najveći broj budućih korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10,000 evra po projektu, bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika), a podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

“EU za kulturno nasleđe i turizam” je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća čije se aktivnosti iz oblasti turizma odvijaju na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Na konkurs je pristiglo ukupno 464 projektna zahteva, a kompletan spisak odobrenih projekata koji će biti finansirani. možete da vidite OVDE:

Skorašnji članci

error: Content is protected !!