Moja prva plata – od jeseni pomoć države za zapošljavanje 10.000 mladih

14. avgust 2020 – Vlada Srbije usvojila je juče Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, za čiju će se realizaciju u 2020. i 2021. godini biti izdvojeno dve milijarde dinara.

Država će za deset hiljada mladih ljudi, koji su završili srednje škole i fakultete, pokrivati deo troškova njihove plate i time ih motivisati za pronalaženje prvog posla, a poslodavcima olakšati odluku da ih zaposle. Sredstva će biti prosleđena Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja sprovodi ovaj program.

U okviru programa devetomesečnog ospobljavanja u firmama, država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, kao i pokriće i troškove za slučaj eventualne povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće NSZ, a prijavljivanje će biti preko sajta „Moja prva plata“ do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade. Od 1. novembra predviđeno je povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Foto: Vlada Republike Srbije, srbija.gov.rs

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien