Šta raditi sa ulaznicama za manifestacije koje nisu održane zbog pandemije

13. avgust 2020 – Vlada Srbije donela je Uredbu o ponudi važenja kuplјenih ulaznica za kulturno-umetničke manifestacije koje su otkazane zbog pandemije COVID-19, a što je proteklih meseci bilo prilično često. Ovom uredbom određeni su rokovi važenja ulaznica, kao i rok za refundiranje novca za organizatore otkazanih manifestacija, ako se odlučite da povratite pare koje ste dali za ulaznice.

U najkraćem, kako je navedeno u članu 4; „Neiskorišćenu kuplјenu ulaznicu u skladu sa ponudom iz člana 2. ove uredbe kupac može da iskoristi u periodu od jedne godine od dana objavlјivanja ponude, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine. Ako se kupac odluči za povraćaj iznosa koji je platio za neiskorišćenu ulaznicu, organizator manifestacije je dužan da izvrši povraćaj plaćenih sredstava u roku od 14 dana od dana isteka roka iz stava 1. ovog člana“.

Naravno, ostavljena je i mogućnost zamene. Organizator manifestacije može kupcu ulaznice koja nije iskorišćena ponuditi da kuplјenu neiskorišćenu ulaznicu iskoristi prilikom narednog održavanja manifestacije. Organizator može takođe da ponudi kupcu da neiskorišćenu kuplјenu ulaznicu iskoristi i za neku drugu manifestaciju koja će se održati u njegovoj organizaciji, a za koju cena ulaznice nije niža od cene kuplјene neiskorišćene ulaznice, stoji u drugom članu uredbe, uz napomenu; „Ako kupac prihvati ponudu iz stava 2. ovog člana, organizator manifestacije je dužan da kupcu izda zamensku ulaznicu“.

Isto važi i ako ulaznicu niste kupili direktno od organizatora nego od posrednika, što je čest slučaj od kada su i kod nas zaživeli razni tiket servisi. Ponudu iz člana 2. st. 1. i 2. ove uredbe organizator manifestacije daje za kuplјene neiskorišćene ulaznice bez obzira da li su kuplјene kod organizatora manifestacije ili kod posrednika.

Dakle, nema „vađenja“ na višu silu, moraju da vrate pare ako ne prihvatite zamensku ulaznicu, za neku drugu priredbu, a koja ne može biti jeftinija od one koju ste prvobitno platili.

Foto/ilustracija:pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!