Preko portala LPA podneto više od pola miliona prijava za ekološku taksu

10. avgust 2020 – Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je danas da su pravna lica u Srbiji podnela više od pola miliona onlajn prijava za utvrđivanje ekološke takse za 2019. i 2020. godinu.

Rok za prijavu EKO takse istekao je 31. jula, a pravna lica su se, umesto na šalterima, za taksu prijavljivala elektronski, preko portala lokalnih poreskih administracija (lpa.gov.rs) za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Plaćanje EKO takse utvrđeno je Uredbom o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu i obavezno je za sva pravna lica i preduzetnike. U pitanju su iznosi od minimalnih 5.000 do maksimalnih dva miliona dinara. Ranije su ovu taksu plaćali samo zagađivači, oni koji su se bavili tačno propisanim delatnostima, a sada su obveznici ovog nameta sve firme, preduzetnici, čak i nevladine organizacije od kojih je većina registrovana za neprofitnu delatnost, o čemu ste mogli da čitate i na ovom portalu.

Inače, pravljanje aplikacije za elektronsku prijavu EKO naknade sa 100.000 švajcarskih franaka podržala je Vlada Švajcarske.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!