Inspektor naložio Železari da preduzme mere i spreči „crnu prašinu“

Izvor: novaekonomija.rs,  7. avgust 2020 – Republički inspektor zabranio je Železari Smederevo u vlasništvu kineske HBIS Grupe odlaganje rude siderit dok ne ispune uslove tako da to ne ugrožava život i zdravlje stanovnika i životnu sredinu, saznaje Politika.

Politika navodi da je Železari naloženo da bez odlaganja preduzme mere kako bi se koncentracija zagađujućih materijas svela na minimum, kao i da se zaustavi formiranje „piramide“ rude siderit kako bi se sprečila emisija prašine.

Podsećamo, pre sedam dana lokalni pokret Tvrđava alarmirao je javnost zbog crne prašine koja je pokrila kuće i dvorišta u okolini Železare.

Železari je naloženo da republičku inspekciju o zaštiti životne sredine obavesti o preduzetim merama. Ako se to ne bude sprovodilo, biće razmotreno podnošenje prekršajnih i drugih prijava.

Pokret Tvrđava podneo je i pritužbe Ministarstvu ekologije i Republičkoj inspekciji.

„Ovo je ekoterorizam, ovo je direktno ugrožavanje života ljudi u Smederevu. Mi smo kolateralna šteta privatnih interesa kineskog investitora koji se prema nama ponaša kao da smo pacovi, a ne ljudi. Najgore je što država ćuti“, izjavio je Kolja Krstić, koordinator Pokreta Tvrđava.

Kako je objavljeno na toj fejsbuk stranici, zbog tog incidenta, koji je samo jedan u nizu, otežano se diše.

„Ovo je strašno, kuće, dvorišta i usevi su nam prekriveni crnim prahom. Ovo postaje neizdrživo, oni se iživljavaju nad našim zdravljem. Do sada smo se suočavali sa crvenom kišom, čeličnom prašinom, ali ovo što se desilo juče je za nas novo. Užas!“, rekao je meštanin Radinca, Vladimir Milić,  koji živi na 50 metara od Železare.

Foto: Pokret Tvrđava, printscreen

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-sveta/inspektor-nalo%C5%BEio-%C5%BEelezari-smederevo-mere-za-zaustavljanje-crne-pra%C5%A1ine

Skorašnji članci

error: Content is protected !!