Projekat UG Svet reči – Imamo prava na život bez nasilja!

VELIKA PLANA, 16. jul 2020 – Udruženje građana „Svet reči“ iz Velike Plane, uz podršku Fonda za otvoreno društvo, realizuje projekat „Imamo prava na život bez nasilja!“. U pitanju je, kako je za Podunavlje.info rekla Jelena Zlatkova, autorka i koordinatorka projekta, nastavak programa o vršnjačkoj medijaciji koje udruženje sprovodi od septembra prošle godine.

Prvi u nizu ovakvih projekata koji je podržalo Ministarstvo omladine i sporta, bio je „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja!“. U tom prvom krugu obučeno je 6 timova za medijaciju u 7 škola u opštinama: Velika Plana, Smederevska Palanka, Kučevo, Veliko Gradište, Požarevac i Despotovac. Od februara ove godine, uz podršku Ekumenske inicijative žena, Udruženje realizuje projekat „Od svađe – slađe! Alternativno rešavanje sukoba kroz medijaciju“. Obuku je prošlo 6 novih timova iz Kragujevca (iz 3 škole),  Kraljeva, Bora i Jagodine koji će u narednom periodu realizovati u svojim školama aktivnosti koje su predvideli akcionim planovima.

Pošto su se oba projekta odnosila na mlade iz gradskih sredina, a kako je nasilje itekako prisutno i u seoskim školama koje retko imaju priliku da prolaze kroz edukativne programe, jer se projekti najčešće ne odnose na mlade iz ruralnih sredina, „Imam prava na život bez nasilja“ obuhvata upravo ovu ciljnu grupu. Neposredan povod za pisanje projekta bila je smrt S. F. maturanta Ekonomske škole iz Velike Plane, koji je preminuo nakon povreda zadobijenih od svojih vršnjaka.


Istraživanja pokazuju da je 88 odsto učenika/ca izjavilo je da je imalo iskustvo sa vršnjačkim nasiljem, a svaki četvrti (26 odsto) bio je svedok nekog oblika nasilja. Početkom februara, ispred diskoteke u Velikoj Plani, u ranim jutarnjim satima,  pretučen je maturant S.F. iz Starog Sela koji je preminuo od nanetih povreda. Sistem kažnjavanja ne daje dugoročne rezultate, a kako bi škole postale bezbednija mesta, potrebno je u rešavanje konflikata uključivati mlade iz Đačkog parlamenta, kao medijatore. Treba ih obučiti za program vršnjačke medijacije da bi umeli da prepoznaju nasilne situacije i  znali kako da reaguju,  da nasilje zaustave i pomognu da se  uspostavi komunikacija između učenika u sukobu i stvori dobra atmosfera u odeljenju. Mladi će znati da prepoznaju nasilne situacije i postaće  senzitivisani za različitosti.

 


 

Cilj projekta „Imamo prava na život bez nasilja!“ je informisanje, edukovanje i podizanje svesti učenika  šest seoskih škola, članova đačkih parlamenata u opštinama Velika Plana, Smederevska Palanka, Požarevac, Veliko Gradište, Kučevo i Despotovac o nasilju i pravu na život bez nasilja, njihovo osposobljavanje i motivisanje za preuzimanje aktivne uloge u stvaranju promena u svojoj okolini kroz formiranje vršnjačkih timova za medijaciju i rad sa mladima za primenu modela medijacije u nenasilnom rešavanju sukoba. Mladi  uče da definišu pojmove moć i opresija, da istražuju moć kroz teatar slika/statua. Od materijala koji su izašli tokom procesa,  učesnici pripremaju performans „Zajedno protiv nasilja“ koji će izvesti u svih šest sela obuhvaćenih projektom.

Кroz vršnjačku edukaciju, kroz 120 radionica, u saradnji sa mentorima, školama i mesnim zajednicama, oni će  svoja znanja prenositi svojim vršnjacima sa kojima će  organizovati set aktivnosti koje promovišu kulturu NEnasilja i kreativnost kao način za razvijanje bezbednosne kulture. Projekat doprinosi  prevazilaženju predrasuda i ovladavanju metodama medijacije –  uspešnog rešavanja konflikata i osnažuje i podstiče demokratski angažman mladih iz seoskih sredina u lokalnoj zajednici u cilju ostvarivanja javnog interesa – smanjivanja nasilja.

Projekat prati  medijska kampanja, u koju je uključeno šest osnovnih seoskih škola iz opština Velika Plana, Smederevska Palanka, Požarevac, Veliko Gradište, Кučevo i Despotovac, u kojima već u sedam gradskih škola postoje obučeni timovi za medijaciju, koji će pružati podršku seoskim kolegama u realizaciji aktivnosti.

Zbog pandemije virusa Covid-19, zbog sprečavanja njegovog širenja, obuka za članove timova iz šest seoskih škola iz opština Kučevo, Veliko Gradište, Požarevac, Velika Plana, Smederevska Palanka I Despotovac, biće organizovana u septembru.

Projekat traje od maja  2020. do maja 2021. godine

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!