Da, to sam ja – Ognjen Rakić

SMEDEREVO, 12. jul 2020 – Ognjen Rakić je završio Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u Smederevu. Đak generacije, imao je najbolji rezultat u okrugu na završnom ispitu. Od septembra će biti učenik  odelјenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u Gimnaziji.

Školu i grad predstavljao je na brojnim takmičenjima u matematici, fizici, hemiji, biologiji, informatici, geografiji, istoriji i srpskom jeziku, pa i u recitovanju na srpskom i engleskom jeziku. Na opštinskim takmičenjima Ognjen je osvojio dvanaest prvih mesta, na okružnim četiri prva, jedno drugo i četiri treća, a na republičkom takmičenju iz informatike osvojio je treće mesto.  Ove školske godine, u ovim okolnostima kakve su bile zbog korone, na do sada završenim opštinskim takmičenjima osvojio je prvo mesto iz matematike i prvo mesto iz informatike sa maksimalnim brojem  poena.

– Na takmičenja sam išao jer mi je značilo i pripremanje, sticanje znanja koje u školi nisam mogao da dobijem. Jer, gradivo sam u školi brzo savladavao, a pripremajući se za ta takmičenja sam imao priliku da se upoznam i sa onim što nije u školskom programu – kaže skromno, ne želeći da komentariše sve te uspehe na nadmetanjima u znanju sa vršnjacima.

I mimo škole, Ognjen ima mnoga interesovanja, od muzike, preko glume, sporta do novinarstva – bio je glavni i odgovorni urednik školskog lista „Dositejevci“.

– U slobodno vreme najviše volim da se bavim glumom. Počeo sam kada sam bio drugi-treći razred, tada je bio moj prvi nastup u pozorištu. Sportom sam se ranije više bavio, u mlađim razredima sam išao i na takmičenja u karateu, a neko vreme sam trenirao i odbojku.

Ipak, ono što ga najviše okupira je programiranje, a u tome vidi i budući poziv.

– Programiranje je počelo da me zanima u šestom razredu. Nisam još na nivou na kome bih želeo da budem, ali ima neku dobru osnovu za srednju školu, da mogu da razvijam svoje znanje. Plan mi je da posle srednje škole završim fakultet i onda da se bavim programiranjem. To je ono što bih voleo u životu da radim – najavljuje Ognjen svoje planove.

O Ognjenu sve najlepše govore i njegovi dojučerašnji školski drugovi i Brankica Vučković, razredni starešina.

– Ognjen Rakić je jedan od onih dečaka sa svim karakteristikama radoznalih i začuđenih istraživača koji ide kroz svet širom otvorenih očiju, u svakom momentu željan novih saznanja. Svestran, talentovan, a opet tako običan, nenametljiv, skroman, milog i uvek nasmejanog lica.  On je uspeo da svojim zalaganjem, manirima, odnosom prema starijima i vršnjacima zasluži poštovanje svih koji ga poznaju. Od Ognjena tek očekujemo velike rezultate, i na predstojećim takmičenjima i u budućem školovanju. Biti đak generacije velika je čast i donosi dragoceno iskustvo. Iza svega toga stoji naporan rad, spremanje za mnoga takmičenja, ali se taj trud isplatio. Čast mi što sam bila razredni starešina Ognjenu, svi smo veoma ponosni na njegove uspehe i želimo mu svu sreću u toku daljeg školovanja.  Ognjene, srećno!

Projekat „Da, to sam ja – promocija uspeha dece i mladih u Smederevu“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!