Međunarodni dan zadrugarstva – prva zadruga u Srbiji bila u Vranovu

SMEDEREVO, 4. jul 2020 – Prva subota u julu je dan kada zadrugari u svim državama sveta obeležavaju Međunarodni dan  zadrugarstva. Malo je znan podatak da je prva zemljoradničko-kreditna zadruga na teritoriji Srbije osnovana u Vranovu 1894. godine, kao i da je samo godinu dana od njenog nastanka formiran Glavni savez srpskih zemljoradničkih zadruga, u Smederevu 1895. godine, jedna među prvih deset takvih organizacija osnovanih u svetu.

Mihajlo Avramović, bankarski činovnik i pokretač ideje osnivanja zemljoradničke zadruge, imao je veliku želju da prvu takvu zadrugu osnuje u svom rodnom mestu, u Duboni, ali je na veliko razumevanje najpre naišao kod Lazara Savića-Gedže, kmeta i narodnog poslanika iz Vranova. U kući Savićevoj održana je i osnivačka skupština u prisustvu većeg broja zemljoradnika. Uz odluku o osnivanju Vranovske zamljoradničke zadruge, tog 29. marta 1894. godine po starom kalendaru, izabrana je zadružna uprava i usvojena pravila.

Po pravilima zadruge koje je pisao Mihajlo Avramović, zadruga je bila dužna: “da nabavi svojim članovima potreban novac za poljoprivredne radove, da utiče na svest o štednji i da na taj način utiče na popravku njihovog materijalnog stanja”. Član zadruge mogao je da bude samo onaj koji je imao “dovoljno jemstva za lično poštenje”, da je starešina domaćinstva i da stalno živi na teritoriji zadruge. Zadruga je poslovala po principu kolektivne odgovornosti svojih članova, a zadružna uprava je bila dužna da svakog meseca sastavlja izveštaj o poslovanju.

Prilikom osnivanja zadruge Avramović je računao na finansijsku pomoć Podunavske okružne banke, a i članovi zadruge su davali doprinose u zavisnosti od imovnog stanja. Pored ovih, zadruga je imala i druge prihode od stalne, obične i dečje štednje.

Avramović  je bio upravnik Saveza zemljoradničkih zadruga u Srbiji, od osnivanja 1895. do 1927. godine.. Učestvovao je u osnivanju Međunarodnog zadružnog saveza u Londonu 1895. i bio član njegovog centralnog odbora skoro do smrti.

Na veliku žalost samih meštana prva zemljoradnička zadruga u Srbiji odavno ne postoji.

Korišćeni podaci iz rada prof. dr Dragane  Gnjatović „Zemljoradničke kreditne zadruge: prve institucije za razvoj poljoprivrede u Srbiji“

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vranovo,_Dom_zadrugara,_01.jpg

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien