Međunarodni dan joge obeležava se širom sveta – i u Smederevskoj tvrđavi

SMEDEREVO, 27. jun 2020 – Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2014. odobrila je rezoluciju kojom je 21. jun proglašen za Međunarodni dan joge. Izabran je ovaj datum, letnji solsticij, dan kada ima najviše sunca od svih ostalih dana u godini. U mnogim gradovima širom Srbije je obeležen ovaj dan, a manifestaciji se pridružuje i Smederevo. Javno preduzeće Smederevska tvrđava će i ovog leta pružiti gostoprimstvo svojim prirodnim ambijentom svim ljubiteljima i vežbačima joge: u Tvrđavi čas joge biće održan sutra, u nedelju, 28. juna, sa početkom u 10 sati. Vodiće ga instruktorka joge Jelena Kadenić. Biće otvoren za sve zainteresovane, potrebno je samo doneti svoju prostirku i doći na vreme.

Asane (joga položaj ili poze) su prilagođene početnicima i u njima će uživati i iskusniji vežbači, poručuju organizatori. U skladu sa propisima i preporukama, ove godine organizacija vežbanja će biti takva da u svakom momentu između vežbača postoji  fizička udaljenost od najmanje dva metra.

Joga se smatra drevnom praksom koja je nastala pre 5.000 godina u Indiji. Razvijena je kao način za povezivanje uma, tela i duše, kako bi se približila prosvetljenju. Kako je praksa postala popularna na Zapadu, raširila se kao metoda vežbanja i opuštanja, sa tvrdnjama da pomažu opštem blagostanju tela, ublažavaju fizičke povrede i hroničnu bol.

Dok su mere društvenog distanciranja koje su zemlje usvojile u borbi protiv pandemije COVID-19 zatvorile joga studije i druge zajedničke prostore, praktičari joge su se okrenuli kućnoj praksi i mrežnim izvorima joge. Joga je moćno sredstvo za nesigurnost i izolaciju, kao i za održavanje fizičkog blagostanja. Svetska zdravstvena organizacija pominje jogu kao sredstvo za poboljšanje zdravlja u svom Globalnom akcionom planu o fizičkoj aktivnosti 2018–2030: Aktivniji ljudi za zdraviji svet.

Međunarodni dan joge slavi fizičku i duhovnu hrabrost koju je joga iznedrila na svetsku scenu. Iako je važan izvor vežbanja i zdrave aktivnosti, milioni se pridružuju i vežbaju svakodnevno. Za mnoge su ove rutine način da povežu telo, um i dušu na način koji je vekovima postojao.

Foto: M.A.K.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien