Neki izvršitelji se pomamili i na 100 evra pomoći, uzimaju pare sa računa

29. maj 2020 – Isplata 100 evra pomoći građanima Srbije traje, a u vezi s tim ima jedna dobra i jedna loša vest. Dobra je da nema vremenskog ograničenja kada treba da bude podignut novac sa u tu svrhu otvorenog namenskog računa. Tako, svi koji su se bojali da će ostati bez novca ukoliko ga odmah ne podignu, sada nemaju razloga za brigu. Loša je da novac nije bezbedan od izvršitelja, ni na bankovnim računima koje su građani imali pre dodele novca, pa ni na onim namenski otvorenim.

Naime, po tumačenju Komore javnih izvršitelja, problem je nastao jer je odluka kojom se savetuju izvršitelji da ovu pomoć izuzmu iz prinudne naplate doneta 22. maja, a novac je penzionerima i korisnicima socijalnih novčanih primanja počeo da se isplaćuje nedelju dana ranije. Nevolja je i što ova odluka nije obavezujuća i ostavljena je slobodnoj volji izvršitelja. Iz Komore javnih izvršitelja kažu da je „moglo je da se dogodi da u tom periodu mnogim dužnicima bude odmah oduzeta pomoć od 100 evra“, a to se, sudeći po pritužbama građana, i događalo. Ova neprijatnost mogla bi da snađe čak i one koji nikada nisu imali račune u banci, pa im je zbog pomoći države otvoren namenski račun.

Svim penzionerima i korisnicima socijalnih novčanih primanja, a koji nemaju račun, podsećamo, namenski su bili automatski otvarani računi u banci Poštanska štedionica. U ovoj banci je do sada otvoreno oko 300.000 namenskih računa penzionerima i oko 150.000 namenskih računa korisnicima novčanih i socijalnih davanja.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!