NBS objavila preporuke za zaštitu zbog sve učestalijih fišing prevara

21. maj 2020 – U uslovima sve učestalijih pojava fišing prevara, odnosno slanja obaveštenja imejlom u ime finansijskih institucija koje u svom prilogu sadrže maliciozni fajl, Narodna banka Srbije preporučuje da, radi zaštite svojih klijenata, banke i sve finansijske institucije pri pružanju elektronskih usluga primene bezbedne i efikasne metode za proveru i potvrdu identiteta pošiljaoca imejla. Oni koji svojim klijentima prosleđuju obaveštenja imejlom treba da razmotre mogućnost da ona budu digitalno potpisana, čime će omogućiti verifikaciju identiteta pošiljaoca i pre otvaranja imejla.

Pecanje (engleski Phishing) ili mrežna krađa identiteta predstavlјa pokušaj krađe podataka korisnika interneta putem falsifikovane veb stranice. Obično se takva lažna stranica nudi putem posebno pripremlјene e-poruke ili kroz chat. Pošilјalac navodi žrtvu da preko telefona ili lažne stranice čiji je link data u poruci, pošilјaocu otkrije poverlјive informacij, koje on koristi u razne svrhe, ali najčešće za krađu novca s bankovnog računa ili za provalu u e-poštu žrtve.

NBS preporučuje da finansijske institucije u Srbiji na adekvatan način upoznaju svoje klijente na koji način mogu da utvrde identitet pošiljaoca imejla, kao i na koji način je poželjno postupiti s neželjenim imejlom. Ne bi trebalo otvarati priloge iz takve imejl-poruke, obavezno treba obrsati poruku iz svog imejl-sandučeta, a o prijemu neželjenog imejla obavesttii finansijsku instituciju kako bi ona dalje preduzela adekvatne mere.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!