Noćašnje nevreme oborilo veliki platan u Smederevskoj tvrđavi

SMEDEREVO, 20. maj 2020 – Nevreme koje je tokom noći zahvatilo ovaj deo Srbije, prema informacijama Poljoprivredne savetodavne i stručne službe sa sedištem u Kolarima, nije nanelo veću štetu poljoprivrednicima ovog kraja, čak kiše nije ni bilo dovoljno koliko zemljištu fali. A o snazi vetra, koji je pratio kišu, svedoči jutrošnja slika iz Smederevske tvrđave, oborenog starog platana.

Sreća u nesreći je da se sve desilo u gluvo doba, kada nema posetilaca u Tvrđavi, jer je stablo palo tik pored klupe, nedaleko Dubrovačke kule kod Dunavske kapije. Platani su tu više od pola veka, najmanje, moguće čak da su posađeni između dva ili neposredno posle Drugog svetskog rata, kazao nam je Goran Jovšić, direktor JP Smederevska tvrđava. Ekipa preduzeća će drvo, koje nije noćas imalo sreće, ukloniti tokom dana. Jutros su prvo su morale da budu posečene grane sa masivne krošnje kako bi uopšte bio moguć transport i odnošenje platana, objašnjava Jovšić.

Što se tiče kiše, tako neophodne poljoprivrednim kulturama, mada se činilo da je bila izuzetno jaka, po rečima Bobana Markovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Smederevo, ona je pala samo mestimično, a i to što je palo nije dovoljno. U Kolarima je to bilo oko 10 litara po metru kvadratnom, u Mihajlovcu nešto više. U ovoj službi nisu dobili informacije da je u smederevskom kraju negde kišu pratio i grad, kakav je bio slučaj u više delova Srbije.

Foto: N. Tepavčević

Skorašnji članci

error: Content is protected !!