CIA snajka, CIA – Kovinski aerodrom u dokumentima američkih tajnih službi

Izvor: kovinac.rs, 26. april 2020 – Premda već nekoliko decenija kovinski vojni aerodrom ne služi svojoj svrsi, američka obaveštajna služba CIA (Central Intelligence Agency) je tek pre nekoliko godina skinula oznaku „tajnosti“ s informacija koje je prikupljala odmah nakon Drugog svetskog rata (u periodu od 1947. do 1952. godine). Ono što odmah upada u oči, da je pre ere satelitskog osmatranja, google mapa i avaksa, CIA do u detalje znala sve (i ne sumnjamo samo o kovinskom aerodromu već i ostalim vojnim objektima bivše JNA).
Na mapama nemačkog Abvera kovinski aerodrom je od strateškog značaja postao 1943. – pre svega zbog geografskog položaja, Dunava i kao granica Južne i Srednje Evrope.

Uglavnom je služio kao uzletna tačka nemačkih transportnih aviona koji snabdevali frontove južno od Dunava (pa i severnoafrički). Do aerodroma, municija i druga oprema dopremana je jeftinijim, rečnim tranportom upravo ovom rekom (a potom železnicom kroz grad do piste).
Po okončanju II Svetskog rata počeo je onaj „Hladni“.
U špijunskim dokumentima CIA-e do detalja se navode dužine pisti, hangari, broj aviona, protiv avionskog naoružanja, pa i podatak da je 1946 iz Ečke u Kovin izmešten Drugi školski eskadron čime je kompletirana kovinska letačka škola.
Precizan je u dan i datum kad je u Kovin dopremljen protivavionski bataljon iz Sombora (11. i 12. mart 1952).
Trinaest meseci ranije, kaže se u dokumentima CIA-e, kovinski aerodrom dobio je i noćno osvetljenje.
Dosta precizno nacrtana je i mapa s pistama koje danas uglavnom služe paorima koji obrađuju okolne njive ili prečica vozačima na relaciji Bavanište – Deliblato (Gaj).

Jedino su zauvek ostala zatamnjena imena obaveštajaca koji su dostavljali ove podatke.
O detaljima do kojih su američki obaveštajci dolazili govori i podatak o međudržavnoj nabavci (juna 1952), 60 tona benzina iz Rumunije.
Deo je, navodi se, iz luke Prahovo otpremljen cisternama do Paraćina, a deo Dunaom do Smedereva i Kovina, odakle je transport nastavljen prugom ka Bavaništu.
Onima s više strpljenja ostavljamo link otvorene biblioteke CIA-a. Možda izguglaju nešto što je nama promaklo.

https://kovinac.rs/cia-snajka-cia-kovinski-aerodrom-u-otvorenim-dokumentima-americkih-tajnih-sluzbi/?fbclid=IwAR0cIkOZmxPdd6Cq839ZhPPwG1yIYCiLR4CV0rbX5vscUD5CA-hiGUytYi8

Skorašnji članci

error: Content is protected !!