Vinari i vinogradari traže pomoć države, sada i kada prođe pandemija

21. april 2020 – Savez vinara i vinogradara Srbije uputio je dopis predsedniku Srbije, predsednici Vlade, ministru finansija i ministru poljoprivrede, u nameri da predstave težak položaj u kome se trenutno ovaj sektor nalazi zbog krize izazvane korona virusom i predložili mere za pomoć, oporavak i napredak vinarstva i vinogradarstva kada pandemija prođe.

Oni su već sada, kako navode u pismu, u teškom položaju s obzirom da je promet njihovih proizvoda maltene stao, da ne može da se izvozi, a prodaja u domaćim marketima i vinotekama je dramatično smanjena. Još gore ih, kako kažu, čeka kada pandemija prođe, pošto će doći u neravnopravan položaj sa kolegama iz Severne Makedonije i Crne Gore, koje su u međuvremenu, iz istog razloga – odsustva izvoza, lagerovale znatne količine, koje će, izvesno, tržištu ponuditi po damping cenama kako bi izvadili štetu pred narednu berbu.

Zbog toga iz Saveza traže pomoć, zabranu uvoza grožđa i rinfuznog vina, a ako to nije moguće onda uvođenje dodatnih carinskih opterećenja kako bi bili zaštićeni domaći proizvođači. Predlažu uvođenje prelevmana za uvoz flaširanog vina, kod onih gde je cena do 300 dinara po boci to bi bilo 150 dinara, kod cene od 300 do 600 bilo bi 300 dinara po boci, a kod onih od 600 do 1500 predlažu da to bude 600 dinara. Vina skuplja od 1500 dinara bila bi izuzeta, jer ona, kako objašnjavaju, ne uzimaju veliki deo tržišta i nisu im konkurencija.

Što se tiče domaće proizvodnje, predlog je subvencionisanje otkupa grožđa sa 10 dinara po kilogramu, osim za autohtone sorte i grožđe koje je u sistemu geografske zaštite, čiji bi otkup trebalo da bude subvencionisan sa 15 dinara po kilogramu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!