Inicijativa: Minimalac za trećinu funkcionera značio bi plate za 20.000 ljudi

18. april 2020 – Udruženje Most solidarnosti predložilo je danas Vladi Srbije da donese uredbu po kojoj će funkcioneri, u koje spadaju izabrana, imenovana i postavljena lica, u naredna tri meseca primati minimalac, s obzirom da, kako navode, „nakon pandemije virusa korona sledi ekonomska kriza čiji teret treba što ravnomernije rasporediti“.

„U Republici Srbiji su dana 4. 3. 2020. godine raspisani izbori na svim nivoima i time su prestale sa radom sve lokalne i pokrajinska skupština. Pored toga, protivustavno je suspendovana i Narodna skupština i ne postoji dobar razlog da iko od odbornika u lokalnim i poslanika u Pokrajinskoj i Republičkoj skupštini prima naknadu u punom iznosu. Velika većina lokalnih, pokrajinskih i republičkih institucija ne radi i bilo bi logično da funkcioneri postavljeni na njihova čela primaju naknadu u visini minimalca.

Odbornike i poslanike raspuštenih i suspendovanih organa, direktore javnih preduzeća, kao i sva druga izabrana, imenovana i postavljena lica pozivamo na tromesečnu solidarnost sa ostalim građanima Srbije, a od Vlade Srbije tražimo da uredbom svim funkcionerima ograniči platu na minimalac. Od mera treba izuzeti sudije i tužioce, funkcionere u sektoru zdravstva i drugim POJEDINIM institucijama koje su od posebne važnosti za funkcionisanje države u vreme pandemije“ stoji u saopštenju koje prati i pokrenuta peticija.

Inače, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, izabranih, imenovanih i postavljenih lica ima oko 30.000. Ako bi se uredbom obuhvatila samo jedna trećina i ušteda po funkcioneru bila 500 evra mesečno, to bi iznosilo 5 miliona evra, što je obezbeđena minimalna zarada za 20.000 ljudi koji su ostali bez posla, takođe se navodi u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!