Jaja ima i biće ih, pitanje samo kako će stići do kupaca

10. april 2020 – Vlada Srbije donela je prošlog meseca, nakon što je proglašeno vanredno stanje, Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, koja je objavljena u Službenom glasniku 30/2020. Na spisku se nalazi 36 kategorija proizvoda, među kojima su i jaja. Tako ove godine za Uskrs, valjda prvi put u novijoj istoriji, nećemo biti svedoci poskupljenja jaja uoči Uskrsa. Proizvođači i kupci imaće drugi problem s obzirom da pijace ne rade, a mnoge specijalizovane prodavnice su zatvorene.

I pored epidemije virusa korona i vanrednog stanja, kako je za današnji „Blic“ izjavio Rade Škorić, predsednik Zajednice živinara Srbije, ova privredna grada trenutno funkcioniše punom parom, tako da se očekuje da za najveći hrišćanski praznik bude jaja u dovoljnim količinama.

„Samo je prve sedmice postojao problem ambalaže, jer više od 80 odsto ambalaže za jaja dolazi iz uvoza. Farme su obezbedile dozvole za rad noću jer se tako u živinarstvu i radi, od inkubatorskih stanica, preko prevoza jednodnevnih pilića, do utovara brojlera za klanice. Zbog toga proizvodnja ne trpi, a nema ni nestašice na tržištu“, objašnjava Škorić.

Osim zatvorenih pijaca, tu je i problem sa distribucijom i ograničenim radnim vremenom supermarketa, ali i uprkos tome u Zajednici živinara se nadaju da će jaja stići do kupaca.

Inače, cene klasiranih jaja, po na početku pomenutoj Odluci, u zavisnosti od kvaliteta i veličine, limitirano je da budu od 10 do 14 dinara za komad.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!