Premijera digitalno restauriranog filma „Davitelj protiv davitelja“ onlajn

5. april 2020 – Onlajn premijera digitalno restaurisanog filma Slobodana Šijana „Davitelj protiv davitelja“ iz 1984. zakazana je za danas, u 17 časova. Svi ljubitelji domaće kinematografije ovo digitalno osveženo kultno ostvarenje mogu da vide besplatno na sajtu Jugoslovenske kinoteke http://www.kinoteka.org.rs/ i na Facebook stranici kompanije Vip mobile – facebook.com/vipmobile.rs/ .

Crnohumorna priča o „beogradskom davitelju“ ostala je upamćena po mnogim replikama među kojima je „Ako u jednom gradu nema manijaka, taj grad nije metropola“. Radnja filma se vrti oko beogradskog davitelja čije su žrtve devojke koje ne vole karanfile. Zasnovan na priči o „beogradskom davitelju“, scenario za crnohumorni film u kome se prepliću elementi horora i komedije napisali su Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan. Pored fenomenalnog Taška Načića u ulozi davitelja Pere Mitića, u glumačkoj ekipi su i Nikola Simić, Rahela Ferari, Sonja Savić, Radmila Savićević i Srđan Šaper čija je pesma „Bejbi, bejbi“ iz ovog filma ostala zapamćena.

Film „Davitelj protiv davitelja“ je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!