Vlada povlači zaključak o informisanju tokom vanrednog stanja

2. april – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije danas, na molbu predsednika Republike Aleksandra Vučića, povući Zaključak o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakla da je Srbija uradila sve kako bi naši građani bili tačno i pravovremeno informisani i kako nijedna informacija ne bi bila sakrivena od javnosti, ali da će povući nedavno usvojen zaključak kako se ne bi bacila senka na sve na čemu je država mukotrpno radila.

Iako verujem da ovaj zaključak štiti sve građane, medicinske radnike i porodice od lažnih vesti i neproverenih informacija, da se ne bi bacila senka na sve što smo mukotrpno radili, Vlada će danas, pre zasedanja kriznih štabova, povući ovaj zaključak, ponovila je ona.

Inače, juče su predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izrazili zabrinutost zbog nove odluke Vlade Srbije o informisanju tokom vanrednog stanja i uticaja koji bi mogla da ima na slobodan pristup informacijama, prenela je Beta.

Dezir je rekao da je „pristup informacijama od ključnog značaja za medije“ koji u vreme zdravstvene krize „imaju važnu ulogu u pružanju važnih informacija javnosti i u borbi protiv širenja lažnih informacija o pandemiji“.

„Iako u potpunosti razumem potrebu borbe protiv emitovanja lažnih informacija tokom ove zdravstvene krize, zabrinut sam zbog uticaja ove odluke na rad medija i novinara, kao i na njihovu sposobnost da izveštavaju o pandemiji i da objavljuju informacije koje potiču od različitih izvora“, naveo je Dezir.

On je naglasio da bi odluka mogla negativno da utiče najviše na lokalne medije, uključujući njihov kapacitet da izveštavaju o lokalnim temama povezanim s pandemijom.

Oricio je naveo da Misija OEBS u Srbiji u potpunosti podržava sve napore vlasti Srbije u borbi protiv korona virusa, „koji uključuju pružanje pouzdanih informacija građanima tokom pandemije“.

„Kako bi bilo očuvano poverenje, sprečena nervoza ili panika i obezbeđena saradnja građana, ključno je da se dodatno zaštiti slobodan protok informacija sa svih nivoa vlasti, da se očuva pluralizam izvora i puna transparentnost tokom vanrednog stanja“, rekao je Oricio.

Kako se navodi, Dezir i Oricio su „istakli značaj odbrane slobode izražavanja, veoma značajne za buduću primenu nove medijske strategije u Srbiji, usvojene krajem januara zahvaljujući zajedničkoj posvećenosti i naporima svih zainteresovanih strana, srpske vlade, profesionalnih udruženja i organizacija civilnog društva“.

Foto: RTS printscreen

.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!