Naši u doba korone: Aleksandar se, najzad, vratio sa Tajlanda

Podunavlje.info, 1. april 2020 – Na ovom portalu ste, u okviru serijala „Naši u svetu u doba korone“, mogli da čitate o golgoti kroz koju je prošao Aleksandar iz Smedereva pokušavajući da se sa Tajlanda vrati kući. Drago nam je da možemo da saopštimo da je najzad stigao, a ovo je njegova priča o poslednjih nekoliko dana te avanture, koju kako sam kaže nikome ne bi poželeo, u Istanbulu i Alamatiju i tome kako je na kraju doputovao u Srbiju.

Juče se, puštanjem u samoizolaciju, završila epopeja 35-oro državljana Srbije koji su se vraćali sa Tajlanda. Nije preterano reći da se Marko Polo svojevremeno lakše vratio iz Azije nego mi.

Sve je bilo neizvesno do poslednjeg trenutka. Naš let, na koji smo se usled administrativnih peripetija jedva ukrcali, išao je u Istanbul preko Almatija.

Ogromnu zahvalnost dugujemo našim konzulatima u Turskoj, Kazahstanu i Indoneziji, koji su nam dali neophodne garancije, kao i našem počasnom konzulu na Tajlandu, gospodinu Raduloviću, koji se lavovski borio da nas ukrca na taj let. Tokom pauze u Almatiju, prošli smo kroz proceduru merenja temperature i dezinfekcije pre nego što smo ušli u aerodromsku zgradu, gde smo se ukrcali na let za Istanbul. U Kazahstanu su prema nama bili jako ljubazni i profesionalni.

Kada smo stigli u Istanbul sprovedeni smo do tranzitne zone, gde smo proveli dve noći čekajući let za Srbiju. Spavali smo na klupama u tranzitnoj zoni ali dobili smo ćebad  i neograničena sledovanja hrane i vode. Aerodromski službenici su prema nama bili beskrajno ljubazni i predusretljivi što nam je u velikoj meri olakšalo boravak u tim uslovima. Tranzitna zona je bila pusta i radio je samo jedan mali kafe. Vlasnik jednog obližnjeg restorana je, kada je saznao za našu situaciju, svima obezbedio još jedan besplatan obrok.

Konačno, 31. marta po nas je došao let Air Serbia. Kada smo se ukrcali čekali smo oko tri sata da se u avion utovari i medicinska oprema. Po prispeću u Beograd smo pregledani, popunili smo upitnike i odatle smo upućeni na samoizolaciju. Problemima tu nije bio kraj jer ljudi iz unutrašnjosti nisu mogli na vreme da krenu u mesta boravka zbog policijskog časa koji se bližio. Većina je morala navrat-nanos da nađe smeštaj za tu noć i ugovori taksi prevoz do kuće. Do sada bi svi trebalo da su prispeli u svoja mesta boravka i javili se nadležnim epidemiolozima. Ostaje nam da sada pomognemo našoj državi u borbi protiv epidemije poštujući mere samoizolacije.

Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa, kao izdavač portala Podunavlje.info, pozvalo je sunarodnike iz svih krajeva sveta da se jave i pošalju informacije o stanju u sredinama u kojima trenutno borave ili žive, u okolnostima kada čitav svet potresa Kovid-19.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!