Pooštravanje sankcija za one koji prekrše mere samoizolacije

BEOGRAD, 19. mart 2020 – Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je pravosudnim organima uputilo preporuke za postupanje u slučajevima u kojima lica, ne poštujući mere samoizolacije, čine krivična dela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i prenošenje zarazne bolesti za vreme vanrednog stanja. Javnim tužilaštvima je preporučeno da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše meru samoizolacije, koja im je određena od strane nadležnih institucija – Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ukoliko lice prekrši meru samoizolacije, javni tužilac obavezno predlaže sudu da takvom licu odredi meru pritvora, koju će ta lica izdržavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obezbedila je tri posebna objekta u okviru uprave u kojima će biti smeštena lica koja krše mere. Ovi objekti se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, a obezbeđivaće ih pripadnici zatvorske straže i policije.

Nadležni organi prilikom određivanja pritvora neće uzimati u obzir samo rokove po Zakoniku o krivičnom postupku, već i zdravstvene karantinske propise. Ministarstvo pravde je takođe dalo preporuku i republičkom javnom tužiocu da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna kako bi se u što većoj meri sprečilo širenje zaraze, navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo pravde

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien