Svetski dan energetske efikasnosti… A vi, kako ’te?

5. mart 2020 – Svetski dan energetske efikasnosti se obeležava svakog 5. marta počev od 1998. godine. Njegova svrha je, pre svega, podizanje svesti ljudi o neophodnosti smanjenja potrošnje energije razumnim i održivim korišćenjem energetskih resursa. A kako je kod nas, moglo se čuti jutros, čak i sa javnog servisa. U najkraćem, mi trošimo 4-5 puta više energije od evropskog proseka. I to nas, na svu sirotinju, skupo košta.

Čak 80 posto energije za grejanje se rasipa, što zbog starih zgrada i kuća, u kojima izolacija nije bila stavka pri gradnji, što zbog činjenice da loži ko šta ima, šta može da priušti, to je jedini kriterijum, a ne šta će ga najbolje ogrejati, naravno i najmanje uticati na životnu sredinu, to tek nije bitno. Ništa bolje nije ni sa toplanama; uprkos obavezi iz Zakona o energetskoj efikasnosti, većina daljinskih gradskih sistema grejanja po Srbiji uslugu i dalje naplaćuju po kvadratnom metru a ne po potrošnji. Pri tome, koriste energente, kakav je mazut, a  takav je slučaj recimo i u Smederevu, koji  su manje efikasni a višestruko štetni po okolinu.  Jer, skupo je da se sada kotlarnice prebace na gas, a razliku ionako plaćaju potrošači.

U našim domovima koristimo električne uređaje stare i više od 20 godina, kada standardi energetske efikasnosti nisu ni postojali. Oni troše struju, što bi narod rekao, k’o besni, u odnosu na nove, koji ispunjavaju u svetu zadate kriterijume. Struje arče i po nekoliko puta više nego što je neophodno i to uredno plaćamo, jer bi nabavka novih bila, podrazumeva se, trauma za kućni budžet.

Industrija je posebna priča. Po jedinici proizvoda trošimo i do 6 puta više energije nego razvijene zemlje. I onda su oni, proizvodi, naravno, skuplji. Na sve to još, ogromna količina energije se bukvalno baca, najčešće u vazduh, jer uz štetne gasove u vazduh odlazi i toplota, dovoljne temperature da bi mogla da se iskoristi za grejanje. Svojedobno je načinjen projekat da se čitavo Smederevo greje od otpadne toplote Železare, ali je to, kao i mnogo šta drugo, palo u zaborav.

Moglo bi ovde još toga da se nabraja. Rečju, u svoj našoj bedi, častimo celu kafanu. Pa, ’aj’ onda, živeli. Srećan nam Dan energetske efikasnosti.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!