Kralj Čačka, muzika i crteži; „Zemlja nije moj dom“

SMEDEREVO, 4. mart 2020 – U Muzeju u Smederevu večeras je otvorena izložba crteža „Zemlja nije moj dom“, likovnog umetnika Nenada Marića, koji se pored slikarstva bavi i kantautorskim radom pod pseudonimom Kralj Čačka. Izložba je otvorena pesmom po kojoj je dobila ime – „Zemlja nije moj dom“.

„Lične impresije vezane za neke probleme, unutrašnje i spoljašnje. Zapravo, jedan pokušaj da se izađe iz svega ovoga“, rekao je pored ostalog Marić o svojim izloženim radovima.

Predstavljajući autora, direktorka Muzeja Tatjana Gačpar je naglasila da je umetnik svoj izuzetni senzibilitet pretočio u književnost i likovnu i muzičku umetnost.

„Njegova likovna poetika je snažna, samostalna, samosvesna i vapi da isprovocira ljubav. Kada se ujedini sa zvukom, ona evoluira u bluz i mi ćemo večeras biti u prilici da doživimo sve to“, kazala je Gačpar i podsetila da se Marić, koji je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2006), od 2001. godine bavi kantautorskim radom. Od 2004. godine se u javnosti pojavljuje pod pseudonimom Kralj Čačka. Krajem 2016. godine objavio je zbirku poezije Na margini, u kojoj su se našle pesme, crteži i muzika, a zatim i debitantski  album Zemlja Snova. Krajem 2018. godine objavio je svoj drugi album Spusti svetlost na put. 

 „Ova izložba ne predstavlja kulturološki dekor društva spektakla i zabave, već predlog da se ljudi sretnu, dodirnu, obnove emocije i da na taj način izađu iz svojih mentalnih zatvora i sebi organizuju život zasnovan na društvenoj solidarnosti. To je predlog da zajedno prestanemo održavati ovaj lažni svet i odemo u sopstvene samoodržive i od sistema nezavisne zbegove…

Crteži na izložbi su naše ogledalo. Plašimo se osećaja  da smo živi, bežimo od svoje duše. Život smo zamenili lažima i strahom…

Umetnost dolazi iz dubine. Zato crteži Nenada Marića izgledaju kao da nisu njegovo delo, već su deo opšteg stanja kosmosa. Leptiri ne umiru, nego padnu umorni od leta, zaćute, sakriju se pa opet polete ali druge boje. Svako biće ima svoj zvuk a on boju. Skup tih zvukova pravi muziku koja dolazi iz srca koje je centar sveta. Istorija sveta je notni list trajanja. Boje koje nastaju iz muzike su najlepša slika čežnje za životom“, napisao je pored ostalog u katalogu za smederevsku izložbu Saša Stojanović, likovni umetnik.

Izložbu „Zemlja nije moj dom“, koju će publika u Smederevu moći da pogleda do 26. marta, čine 34 mala (14,2×19,3cm) i osam većih formata (70x100cm) crteža – tuš, tuš u olovci, tuš i pero, lavirani tuš, akril, pastel.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!