Oko 46 posto stanovnika Srbije digitalno pismeno, u EU prosek 59 odsto

8. februar 2020 – Evropska agencija za statistiku EUROSTAT objavila je krajem ove nedelje zanimljivo istraživanje o stepenu digitalne pismenosti, odnosno raspolaganja digitalnim veštinama kako su to oni krstili, u državama članicama EU ali i onima koje se nadaju članstvu. Srbija se našla u donjem delu tabele sa 46 posto stanovništva koje raspolaže ovim veštinama, ali je još uvek bolja od, recimo, Poljske – 44, Italije – 43 i Turske 42 posto. Na vrhu lestvice su Island – 85, Norveška – 83, Holandija – 79, Švajcarska – 77 i Finska – 76 odsto. Prosek članica EU je 59, odnosno 58 posto. Naime, prva brojka je sa Velikom Britanijom, koja im je sa svojih 74 posto dizala prosek, a druga bez stanovnika Ujedinjenog kraljevstva.

Što se zemalja iz ove naše regije tiče, najbolji su Slovenci, sa 55 procenata, slede Hrvati sa 53, kod Makedonaca je to svega 32 posto, a nema podatka, mada su navedeni u istraživanju, za Crnogorce. Od zemalja iz bivšeg socijalističkog lagera, najbolje je plasirana Češka – 62, prva naredna je Mađarska – 49, a Rumunija i Bugarska ne da su gore od nas nego i od Makedonije – 31 odnosno 29 procenata stanovništva je digitalno pismeno.

Interesantan podatak je i da je u većini zemalja razlika između urbanih i ruralnih sredina oko 7-8 posto, u korist urbanog stanovništva, najveća razlika je zabeležena u Grčkoj, najmanja u Holandiji i Belgiji.

Izvor: EUROSTAT Individuals’ level of digital skills

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!