Velika Plana: Mladi Srbije, BiH i Makedonije kao promoteri mira i pomirenja

VELIKA PLANA, 6. februar 2020 – Udruženje građana „Svet reči“ u Velikoj Plani organizuje omladinsku razmenu mladih iz Srbije, BiH i Makedonije, koja je počela ove srede i trajaće do 12. februara.

Projekat sprovode Udruženje građana „Svet reči“ iz Velike Plane (Srbija) i partneri: Udruženje za dijalog u porodici i društvu „Mali koraci“ iz Sarajeva (BiH) i Nevladina organizacija „Ženska akcija“ iz Radoviša (Severna Makedonija), a podržava Regionalna kancelarija za saradnju mladih RYCO u okviru drugog Otvorenog poziva za predloge projekata koji sufinansira Fond Ujedinjenih nacija za izgradnju mira. 

Cilj projekta je podizanje svesti 24-oro mladih uzrasta od 16 do 25 godina iz Srbije, Makedonije, BiH (sa prostora Zapadnog Balkana) u odnosu na druge nacije o važnosti tolerancije, jednakosti i poštovanja različitosti i njihovo motivisanje  da pokrenu kreativne aktivnosti u svojim sredinama čiji je cilj bolje razumevanje ljudskih prava.

Projekat obuhvata međuregionalnu razmenu mladih i saradnju kao preduslov za izgradnju poverenja među mladima iz različitih etničkih grupa. Učesnici razmene, koja će biti organizovana u Velikoj Plani u periodu od 5. do 12. februara, srednjoškolci/ke iz Gimnazije „Obala“ iz Sarajeva, SOU „Kosta Susinov“ iz Radoviša, Velike Plane, Jagodine, Kučeva i Velikog Gradišta, prisustvovaće radionicama koje razvijaju veštine potrebne za realizaciju cilja projekta. 

Teme su: aktivno slušanje; 4 koraka za rešavanje konflikta; načini suočavanja sa konfliktom; predrasude i stereotipi; društveni aktivizam; performans i ulične akcije kao oblik društvenog aktivizma; suočavanje sa strahom; uspostavljanje konsenzusa; izgradnja tima; vežbe za sticanje poverenja; rodna pitanja; izgradnja mira.

Tokom razmene, mladi će pripremiti performans sa snažnom porukom mira koji će izvesti na gradskom trgu i tako uticati i na lokalno stanovništvo. Nakon povratka u svoje lokalne zajednice, učesnici će organizovati lokalne ulične akcije.

Organizatori očekuju da će projekat osnažiti mlade ljude u regionu da stvore povoljnije i bolje okruženje na Zapadnom Balkanu.

“Projekat omogućava razmenu iskustava, uspostavljanje interkulturalnog dijaloga i uspostavljanje međuregionalne razmene i saradnje mladih u cilju izgradnje poverenja među mladima koji pripadaju različitim etničkim grupama. Povećanjem mobilnosti i aktivizmom mladih, projekat ima za cilj da pomogne u izgradnji poverenja među mladima iz različitih etničkih grupa, čime se doprinosi pomirenju u regionu Zapadnog Balkana. Mladi će podići svest o drugim narodima, važnosti tolerancije, jednakosti i poštovanja različitosti”, kaže za Podunavlje.info Jelena Zlatkova iz NVO “Svet reči”.  

Projekat traje od 1. decembra 2019. do 1. juna 2020. godine.

Regionalna kancelarija za saradnju sa mladima (RYCO) je međunarodna organizacija, koju su osnovale vlade zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija, sa ciljem da promoviše duh pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih. Sporazum o osnivanju RYCO-a potpisali su premijeri VB6 tokom samita o Zapadnom Balkanu, održanog u Parizu 4. jula 2016. Za dalje informacije posetite web stranicu www.rycowb.org.

* Ovo određenje ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Sadržaj ovog teksta isključivo je odgovornost UG „Svet reči“ iz Velike Plane i partnerskih organizacija Udruženja za dijalog u porodici i društvu „Mali koraci“ iz Sarajeva i NVO „Ženska akcija“ iz Radoviša i ne predstavlja nužno stavove RYCO.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!