Borba za čist vazduh: Provetravanje Smedereva – skup, šetnja i zahtevi

SMEDEREVO, 5. februar 2020 – U Smederevu je večeras održan protestni skup i šetnja pod nazivom „Borba za čist vazduh: Provetravanje Smedereva“, kao deo združene akcije u kojoj učestvuje više od 20 zagađenih gradova Srbije, a u organizaciji lokalnih inicijativa. U Smederevu je to Udruženje Pro.Tok21 /Inicijativa Crveni bedževi.

Okupljeni na Dunavskom keju, Smederevci su, njih par stotina, i bukvalno doživeli provetravanje, jer je vetar duvao tako jako da je, možda i prvi put ove zime, zahvaljujući tome vazduh bio čist. Protestni skup je potom prešao u šetnju do zgrade Gradske uprave Smedereva, gde su izneti zahtevi lokalnoj samoupravi, šta joj je činiti, kako da hitno reaguje po pitanju alarmantnog aerozagađenja u gradu.

Među zahtevima koje ispred zgrade Gradske uprave pročitao jedan od članova inicijative nalaze se kratkoročni: redovno tačno i blagovremeno obaveštavanje građana o stepenu zagađenosti vazduha, zaštita dece i ugroženih i osetljivih kategorija u danim ekstremnog zagađenja,  restrikcija saobraćaja u takvim okolnostima. Kao zahtevi koji moraju da budu rešeni u dugoročnom periodu navedeni su: olakšavanje priključivanja na gas za sve građane – subvencijama i uprošćenim procedurama, konverzija gradskih kotlarnica sa mazuta na eko goriva, semafor koji javno obaveštava kad je zagađenje najveće, pošumljavanje… Među zahtevima koji su pročitani a sutra će biti predati Gradskoj upravi, kako je rečeno, ima i onih koje lokalna samouprava može odmah da ispuni: konverzija dve kotlarnice za koje Grad već ima projekat, sredstva iz budžeta za subvencije građanima za priključak na gas, postavljanje semafora zagađenja, kao i pošumljavanje, sadnja najmanje hiljadu stabala u dolazećoj sezoni.

„Potrebno je da nadležni shvate da građani neće odustati od ove teme, jer je čist vazduh pravo svih nas. Ovo nije nikakva politička tema, i važno je da se preduzimaju koraci što hitnije, jer je problem složen i dugo se rešava“, kaže jedan od organizatora skupa Dušan Vulić.

Tema jeste ozbiljna, ali je na skupu bilo i zanimljivih i duhovitih transparenata, pa je tako na jednom pisalo „Nek’ PM idu u PM“, na drugom „Šta puši Smederevo? Železaru bez filtera“…

Na kraju, pre no što su se razišli, okupljeni su u parku ispred Gradske uprave ostavili jednu vetrenjačicu- provetrilicu, kao podsećanje da je ozbiljnije provetravanje Smedereva neophodno.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!