Predstavljen projekat „Upravljanje imovinom za buduće korisnike“

SMEDEREVO, 28. januar 2020 – U Smederevu je danas predstavljen projekat „Upravljanje imovinom za buduće korisnike“, koji  sprovodi Grad Smederevo sa partnerskim opštinama Malo Crniće i Žabari, a finansira Evropska unija u okviru Programa Exchange 5 iz sredstava pretpristupne pomoći IPA 2014.

Ukupna vrednost projekta koji traje 15 meseci je oko 175 hiljada evra, od čega je donacija EU oko 153 hiljade evra, a učešće sve tri lokalne samouprave je 21,5 hiljada evra. Inače, Zakon o javnoj svojini, na osnovu izmena iz 2018. godine je predvideo rok do kraja ove godine da sve lokalne samouprave podnesu zahtev Republičkom geodetskom katastru za upis određenih nepokretnosti na svoje ime, dakle da prenesu iz svojine Republike u svojinu lokalne samouprave.

Projekat „Upravljanje imovinom za buduće korisnike“, kao i grant šema Exchange 5 je usmeren na povećanje efikasnosti, učinka i transparentnosti upravljanja imovinom na lokalu. Specifični cilj je jačanje kapaciteta opština i gradova za upravljanje imovinom i pružanjem srodnih usluga kako bi se lokalna samouprava približila građanima i privredi. Program Exchange 5 finansira Evropska unija, a sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština kao implementacionim partnerom.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dr Ivan Bošnjak je rekao da je glavni posao lokalnih samouprava da odvoje javno od privatnog vlasništva, a onda da svim privatnim korisnicima obezbede odgovarajuće usluge.

„Paralelno sa tim, kroz sistem poreza se brinu i o onom delu koji se zove javno, bilo koji da je segment života u pitanju. Čini mi se da ćemo ovakvim uređenjem i odvajanjem poslova odgovornosti postići kvalitet i on će se odnositi više na uštede u dosadašnjem sistemu koji je podrazumevao i određene sudske postupke i različito propadanje imovine, prinudna iseljavanja i rušenja. Kada jednom ova mreža bude popunjena na odgovarajući način bićemo i kao društvo još prosperitetnije. Republika se sprema da u narednom investicionom ciklusu pomogne lokalnim samoupravama ali je neophodno da odgovornost za sve ono što se tiče dozvola, uređenja prostora i vlasništva preuzme lokalna administracija. Bitno je da na putu evropskih integracija budemo što više uređeni i da transparentnost bude dostupna svim građanima kako bi se odgovorilo njihovim potrebama i sprečile eventualne zloupotrebe. Da se zna šta je čije i ko je za šta odgovoran.“

O programima podrške EU na ovom planu, a pre svega o značaju I kompleksnosti projektne teme, zašto je važno, kao preduslov za investicije ali I za bolje raspolaganje lokalnim resursima, da se uredi pitanje popisa i upisa i nadogradi mehanizmima za upravljanje imovinom, govorila je Milena Radomirović, menadžer programa Exchange 5 Stalne konferencije gradova I opština. Inače, EU je od 2000. do danas donirala više od 3,6 milijardi evra Srbiji.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je pored ostalog rekla da Smederevo ima oko 4.000 objekata iI kad je započeo projekat bilo je 40 posto upisane imovine, a sada je upisano 91 odsto.

„Ono što nama sad preostaje jeste da tražimo procenu vrednosti. Do sada imamo urađenih oko 700 kilometara puteva, za koje ne možemo reći da su svi u vlasništvu Grada Smedereva i da su svi uknjiženi, imamo stotinak stanova, a nisu preneti  u vlasništvo. Ovo je šansa da se uradi taj posao, zahvaljujući i sredstvima, to je oko 20 miliona dinara, kojima smo kupili dosta kompjutera, softvere, programe i uradili edukaciju naših službenika.“

Predsednik Opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević je kazao da su dobili poverenje građana da budu dobri domaćini i to, kako je istakao „moramo da opravdamo, da pokušamo da umnožimo ili bar da ta imovina bude u onakvom stanju u kakvom smo je zatekli“.

„Upravo ovom uknjižbom ćemo znati šta je naše, čime raspolažemo, šta dajemo na korišćenje i za dalje da imamo jedinstvenu listu koja će služiti svima posle nas.“

Nebojša Milovanović, načelnik Opštinske uprave u Opštini Žabari, konstatovao je da je u pitanju posao „koji kasni nekih 70 godina i pred nama je istorijski poduhvat“. Prema njegovim rečima u Žabarima ima oko 3.000 objekata koji su upisani na Opštinu i taj posao mora da se završi.

U okviru ovog projekta, kako se čulo, nabavljena je I raspodeljena računarska oprema, obučeno je 75 ljudi, što se tiče baza podataka, kao i 20 za knjigovodstvenu procenu vrednosti, završena su geodetska snimanja, u toku je izrada elaborata o zatečenom stanju objekata koji bi trebalo da se legalizuju…

Rok za završetak projekta je 21. mart, a prethodno će biti predstavljen 3. februara u Žabarima i 10. februara U Malom Crniću, dok se finalna konferencija planira polovinom marta u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!