Smederevske svetosavske svečanosti na Savindan

SMEDEREVO, 26. januar 2020 –  U okviru programa 31. Smederevskih svetosavskih svečanosti, koje su prvenstveno posvećene deci i mladima, poslednji ovogodišnji programi, na Dan Svetoga Save, ovog ponedeljka, biće održani upravo u školama.

Posle Svetosavske liturgije i primopredaje slavskog kolača u Hramu Svetog Đorđa, u smederevskim školama, umesto redovne nastave, biće održane prigodne priredbe i druženja.

Da Svetosavlje bude posvećeno i u znaku dece i omladine, potrudili su se tokom 31. Smederevskih svetosavskih svečanosti, pored ostalih, zaposleni u smederevskim ustanovama, Istorijskom arhivu i Narodnoj biblioteci Smederevo.

U Istorijskom arhivu u Smederevu održana je radionica Arhivi, čuvari baštine. Radionicu su vodili dr Danijela Milošević, istoričar umetnosti, direktor Istorijskog arhiva i MA istoričar, profesor istorije, Dušan Mitrović. Učešće u radionici je uzelo trideset  učenika osnovnih škola iz Vodnja, Mihajlovca, Saraorca i Lugavčine sa svojim nastavnicima istorije. Interaktivnim pristupom, teorijskim i multimedijalnim predavanjem, učenicima je približen rad Arhiva i objašnjen njihov značaj za građane i naučnike. Tako su se učenici pomenutih škola upoznali sa jednim segmentom rada ustanove, kao što je čuvanje, održavanje i obrada kulturnih dobara.

Učenicima nižih razreda smederevskih osnovnih škola, Narodna biblioteka Smederevo, upriličila je, pored nekoliko izložbi,  susrete sa aktuelnim književnicima Gradimirom Stojkovićem i Aleksandrom Mihajlović. Takođe, polaznici ustanove „Sunce“ imali su prilike da se druže na radionici organizovanoj, takođe, na Dečjem odeljenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!