Uručene nagrade najboljima na Svetosavskom literarnom konkursu

SMEDEREVO, 24. januar 2020 –  U okviru programa 31. Smederevskih svetosavskih svečanosti, u Narodnoj biblioteci Smederevo, u prisustvu nastavnika, učenika i roditelja, dodeljene su nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola Podunavskog okruga čiji su prozni i poetski radovi nagrađeni kao najuspešniji na 7. Svetosavskom literarnom konkursu.

U kategoriji najmlađih učesnika, učenika od prvog do četvrtog razreda, tema konkursa je bila „Večna naša slavo, svetitelju Savo“. Prvu nagradu osvojila je Neda Stanić, učenica drugog razreda OŠ „Branko Radičević“ u Smederevu (mentor Živoslavka Petrović), drugu Helena Andrejević, učenica trećeg razreda OŠ „Ivo Lola Ribar u Skobalju (mentor Slađana Dobrota), a treću nagradu Andrija Pešić, učenik drugog razreda OŠ „Branko Radičević“ u Smederevu (mentor Živoslavka Petrović).

U kategoriji starijih osnovaca, učenika od petog do osmog razreda, na temu „Ja znam ko sam po zvonu što sa zadužbina nemanjićkih peva“ najbolji poetski rad napisala je Iskra Đurišić, učenica petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Smederevu (mentor Marija Pikulić). Drugu nagradu ravnopravno su osvojili Teodora Jovičić, učenica osmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj u Smederevu (mentor Jelena Bulajić), osmakinja Tamara Mitrović i sedmakinja Ljubica Ogarević, obe učenice OŠ „Branislav Nušić“ u Smederevu (mentor Slađana Joksimović), kao i Aleksandra Mitrović, učenica šestog razreda OŠ „Heroj Sveta Mladenović“ u Saraorcima (mentor Katarina Spalević). Treće mesto u ovoj kategoriji dele  Milena Menčanin, učenica petog razreda OŠ „Dositej Obradović“ u Smederevu (mentor Jelena Ivanišević) i Nemanja Spasić, učenik osmog razreda OŠ „Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci (mentor Snežana Čairović).

U kategoriji učenika srednjih škola nagrađena su četiri rada koji su najbolje odgovorili na temu „Iskra svetosavlja obasjava mrak beznađa“. Prvom nagradom ovenčan je rad Marka Živojinovića, učenika drugog razreda TTPŠ „Despot Đurađ“ (mentor Jelena Bulajić), drugu nagradu osvojili su Najdana Ivanović, učenica prvog razreda MFŠ „Sveta Petka“ (mentor Nataša Rašković) i Vera Ljubisavljević, učenica trećeg razreda Ekonomsko-trgovinske škole u Smederevu (mentor Marija Đorđević), dok je treću nagradu osvojio Lazar Beljić, učenik trećeg razreda Tehničke škole u Smederevu (mentor Milena Nikolić).

Literarni konkurs, kojim se neguje svetosavski kult u školama Podunavskog okruga i podstiču učenici na literarno stvaralaštvo, tradicionalno su raspisale Narodna biblioteka Smederevo i Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug. Komisija, u sastavu Marijana Nikolić, Ana Hranisavljević i Milica Marković, vrednovala je pristigle učeničke radove u skladu sa načelima oblikovanja književnog dela, obraćajući posebno pažnju na usklađenost literarnih radova sa zadatim temama.

Na skupu se u ime organizatora obratila Marina Lazović, direktorka Narodne biblioteke Smederevo, koja je podsetila na mnogobrojne aktivnosti najstarije ustanove kulture u Smederevu, na svetosavske programe Biblioteke i prvenstveno na programe namenjene učenicima i realizovane kroz izuzetnu saradnju sa osnovnim i srednjim  školama.

Miljana Kravić, predsednik Društva za srpski jezik I književnost za Podunavski okrug, izrazila je radost i zadovoljstvo što su se učenici ponovo u velikom broju odazvali javnom pozivu organizatora dokazavši svojim literarnim radovima, u vremenu kada su slabo razvijene čitalačke navike kod učenika, da umeju da slede putokaze najvećeg srpskog svetitelja.

Uz javne pohvale svim učesnicima i njihovim mentorima i poruke učenicima da neguju srpski jezik, ćirilicu i misao o Svetom Savi kao srži srpskog nacionalnog identiteta, u najlepšoj atmosferi najbolji mladi literarci nagrađeni su vrednim knjigama i diplomama, a njihovi mentori, učitelji i nastavnici, pohvalnicama, nakon čega su pročitani nagrađeni učenički radovi o svetosavlju.

Muzičkim tačkama skup su ulepšali učenici MŠ ,,Kosta Manojlović“ u Smederevu. Medijator programa bila je Milica Marković.

Svetosavske svečanosti nastavljaju se akademijom, najsvečanijim delo programa manifestacije, koja će biti održana danas od 19 časova u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

U okviru akademije biće dodeljena tradicionalna priznanja Svetosavskih svečanosti –  Svetosavska povelja (fizičkim i pravnim licima za izuzetne rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu u oblasti prosvete, nauke, kulture i zdravstva) i Svetosavska nagrada za stvaralaštvo mladih (za najuspešnije rezultate i ostvarenja učenika i studenata).

Besednik je prof. dr Aleksandar Milanović, upravnik Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!