Novac na konkursima medijima koji poštuju Kodeks i medijske zakone

BEOGRAD, 20. januar 2020 – Izvršni odbor UNS-a pozvao je članove komisija koji će ocenjivati projekte na medijskim konkursima Ministarstva kulture i informisanja, AP Vojvodine i lokalnih samouprava da traže podatke o prekršiocima Kodeksa novinara Srbije i medijskih zakona za proteklu godinu i tu obavezujuću činjenicu uzmu u obzir kada odlučuju kojem projektu će dodeliti novac poreskih obveznika.

Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja određen je način na koji se, u najboljem interesu javnosti, projekti ocenjuju, a na članove komisija UNS apeluje da se tog načina i pridržavaju. 

UNS podseća, da je pravilnikom predviđeno da se posebno ocenjuje „da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela i tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog profesionalnih i etičkih standarda“. 

Poštovanjem ovog kriterijuma u donošenju odluke o raspodeli javnog novca na nacionalnom, pokrajinskim i lokalnim nivoima, samo je jedan od načina, ali izuzetno važan, da se povrati i ugled medija i novinarstva u Srbiji.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien