Najava zapošljavanja u prosveti onih koji sada rade na određeno vreme

BEOGRAD, 8. januar 2020 – U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je održan sastanak ministra Mladena Šarčevića sa predstavnicima Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost. Tema je bila raspisivanje konkursa za zapošljavanje na upražnjenim radnim mestima na kojima zaposleni rade na određeno vreme, a takvih je, prema podacima sindikata, krajem prošle godine bilo čak 33.584.

Šarčević je tom prilikom rekao da je cilj u narednom periodu da se zaposli što više prosvetnih radnika koji čekaju od 2014. i 2015. godine na radni odnos.

Kako kažu predstavnici sindikata, s obzirom da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja rešio ovo pitanje u članu 152. i 153, radne podgrupe pri školskim upravama trebalo bi da sagledaju prioritete prilikom davanja saglasnosti za raspisivanje konkursa i da ih šalju najpre Ministarstvu, a onda i nadležnoj Komisiji Vlade Republike Srbije. Zaklјučak sastanka je da je za zaposlene u obrazovanju Uredba o zabrani zapošlјavanja odavno postala problem, a po dogovoru sa današnjeg sastanka, biće prosleđeno uputstvo rukovodiocima školskih uprava, radnim podgrupama i direktorima osnovnih i srednjih škola. Ono će sadržati način postupanja, kao i prioritete po godinama čekanja na prijem i to tako da se prvo raspisuju konkursi za radna mesta upražnjena pre stupanja na snagu zabrane zapošlјavanja.

Foto: Vlada Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!