JP Grejanje: Posle blage jeseni, spremni za nastavak grejne sezone

SMEDEREVO, 30. decembar 2019 – Vladimir Kulagić, direktor JP Grejanje Smederevo, na samom kraju ove kalendarske godine za Podunavlje.info prokomentarisao je dosadašnji deo grejne sezone, šta mogu da očekuju korisnici usluga ovog preduzeća u njenom nastavku,  a razgovarali smo i o tome kako i koliko kotlarnice na mazut utiču na zagađenje vazduha u gradu.

– Sredinom januara ćemo biti na polovini grejne sezone. Iza nas je do sada najblaža zabeležena jesen i to svakako odgovara i nama i našim korisnicima. U svakom slučaju smo spremni za nastavak grejne sezone, kako sa stanovišta zaliha energenata, tako i sa stanovišta spremnosti stručnih ekipa da realizuju sve zahteve na terenu.   

Grejna sezona se odvijala i u uslovima viših spoljnih temperatura. Kako je sistem odreagovao i da li se nešto uštedelo na energentima?

– Svakako je moralo da se greje bez obzira na više prosečne spoljne temperature. Mi već nekoliko godina imamo centralizovano praćenje rada toplotnih podstanica i mogućnost upravljanja, što znači da se sistem sam prilagođava spoljnim temperaturama prema zadatim radnim parametrima. Korisnici to primećuju tako što su im radijatori topliji kada je spoljna temperatura niža i obrnuto. Takav sistem omogućava uštedu svake grejne sezone bez obzira na blažu ili hladniju zimu, jer se troši samo neophodna količina goriva.

Vremenski uslovi išli su na ruku onima koji imaju kalorimetre po stanovima, ali je takvih malo. Većina svakako nije mogla da utiče na smanjenje računa.

– U sistemu imamo više od 15 odsto aktivnih korisnika koji imaju kontrolne merače toplote – kalorimetre ispred svojih stanova. Ostali, ukoliko to žele, mogu preko upravnika stambenih zajednica da dobiju sve podatke o načinu i uslovima prelaska na merenje i naplatu po utrošku, jer smo mi spremni da u svakoj toplotnoj podstanici merimo potrošnju toplote.

Da li je razlog što izostaje prelazak korisnika na naplatu po utrošku činjenica da se projekat energetske efikasnosti izuzetno sporo realizuje na objektima zidanim u ranijem periodu, onima koje vi grejete?

– Verovatno jeste. Moramo da istaknemo da je u prethodnom periodu bilo interesovanja od strane predsednika skupština, odnosno po novom, upravnika stambenih zajednica, ali je nakon dobijanja paralelnih obračuna po utrošku za prethodnih nekoliko sezona postalo jasno da su starije stambene zgrade ogromni potrošači energije i da je najpre potrebno pozabaviti se energetskom efikasnošću zgrada, termoizolacijom, zameno stolarije.. kako bi računi uistinu bili niži od sadašnjih paušalnih.

Smederevo je među zagađenijim gradovima u Srbiji. Vazduh zagađuju i vaše kotlarnice u kojima se kao energent koristi mazut. Šta možete da nam kažete o tome?

– Ovom komentaru bih dodao da su zagađivači i veliki broj individualnih ložišta i veliki broj automobila koji sigurno utiču u dobrom procentu na izmerene vrednosti emisije zagađujućih materija.

Tome svedoče sve veće gužve na smederevskim ulicama, a posebno u špicevima u periodu između 13 i 16 časova koji sve više podsećaju na beogradske uslove u saobraćaju. Takođe, podsećamo da je period najvećih vrednosti zagađujućih materija bio krajem oktobra ove godine, a mi u tom trenutku nismo aktivno učestvovali u tome, jer zbog visokih spoljnih temperatura nismo startovali postrojenja.

Kotlarnice u Smederevu koriste mazut kao energent više od 35 godina. Najveći uticaj ovo gorivo ima na sadržaj sumpornih i azotnih oksida u emisiji produkata sagorevanja. Mi se trudimo da granične vrednosti ne budu premašene ili ako jesu, da to nisu drastična prekoračenja.

Upravo je specijalizovana ustanova izvršila merenje emisije produkata sagorevanja u našim postrojenjima. Prvi nezvanični rezultati govore da su parametri bolji nego prethodnih godina, ali ne možemo ništa konkretnije da govorimo dok ne dođu zvanični izveštaji.  Pitanje konverzije goriva je strateško i za to su potrebna visoka ulaganja koja prevazilaze finansijske mogućnosti preduzeća.

Da li ste zadovoljni naplatom i može li se uz takvu dinamiku bez većih briga ići u nastavak grejne sezone?

– Procenat naplate je stabilan već nekoliko godina, svakako nešto bolji u zimskim nego u letnjim mesecima. Obavili smo sve pripreme da se grejna sezona nesmetano odvija u celosti. Svesni smo činjenice da nekada februar, pa čak i mart mogu da iznenade, ali smo i za to spremni – kaže za Podunavlje.info direktor JP Grejanje Smederevo, Vladimir Kulagić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!