Zna se dan kada je umro despot Đurađ Branković, ne i gde je sahranjen

SMEDEREVO, 24. decembar 2019 – Na današnji dan je umro despot Đurađ Branković. Datum nije sporan, ako se izuzme kasnije nastala razlika u kalendarima. Ostalo je zapisano da se prestavio na Badnji dan leta gospodnjeg 1456. Zato je mesto gde počiva i dalje zagonetka.

To što podaci tačno pominju dan, Badnji, i da je bio je petak, čak i čas, navodno je bilo sedam sati kada je preminuo, a ne i mesto gde je sahranjen samo po sebi navodi na sumnju da je iz nekog razloga bilo važno ne odati tačnu lokaciju. Ostala je priča o grdnom blagu njegovom, što opet navodi na pomisao da je sahranjen sa mnogim od toga.

Istoričari su, u spisima s početka 17. veka pronašli zapis povjesničara iz Dubrovnika, koji je zabeležio da je sahranjen u Krivoj reci. U 18. veku dva rodoslova navode da je sahranjen u Sabornoj crvi u Beogradu. Nešto svežije, na Rudniku su 1930. godine, ponukani tamošnjim pripovedanjima, arheolozi obavili prva iskopavanja kako bi se pronašao Đurđev grob u selu Majdan na mestu koje meštani zovu Sastavci. U dolini Majdanske reke istraživanja su nastavljena, potom obnovljena 80-ih godina prošlog veka, ali ni tu nije otkriven trag vladareva groba. U usmenom predanju ostala  je i verzija da je umro i u grob položen u Smederevu. Možda čak i u Tvrđavi. To je, naravno, bilo povod mnogim lokalnim legendama, o blagu koje se, navodno, krije tu negde, u njegovom poslednjem počivalištvu, samo  ga treba naći i iskopati.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!