Konkurs za proizvođače i prerađivače vina i jaja, evropski novac za projekte

23. decembar 2019 – Javni poziv iz IPARD programa za one koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda trajaće do 24. februara 2020. Na njemu ne mogu da učestvuju poljoprivrednici kao fizička lica, već samo mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnici, a najvažnija novina u odnosu na prethodne ovakve konkurse je ta što su uvedeni novi sektori – grožđe i jaja. Sada, pored proizvođača i prerađivača mesa, mleka, voća, povrća i ostalih useva, po prvi put mogu da konkurišu i proizvođači i prerađivači jaja i grožđa, objavljeno je danas.

Na konkurs koji se odnosi na preradu, do 24. februara, tako mogu da konkurišu i vinarije. Proizvođači vina koji apliciraju za IPARD podsticaje treba da u registru imaju upisano grožđe u skladu sa šifarnikom biljne proizvodnje i da na kraju investicije budu upisani u Vinogradarski i Vinarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje ova oblast. Kapacitet godišnje proizvodnje vina u njihovim vinarijama treba da se kreće u granicama od 20.000 do 1.000.000 litara.

Za prerađivače u sektoru jaja važno je da znaju da na kraju investicije moraju da imaju objekat za izradu proizvoda od jaja koji ispunjava veterinarsko-sanitarne i opšte i posebne uslove za higijenu hrane životinjskog porekla, kao i da je upisan u Registar odobrenih objekata u skladu sa propisima kojima se uređuje veterinarstvo.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!