Od 1. 1. bez poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nepokretnosti

BEOGRAD,  22. decembar 2019 – Od 1. januara 2020. građani više neće morati da podnose poreske prijave pri kupovini ili nasleđivanju nepokretnosti, a time je dodatno olakšan i upis imovine u Katastar, objavila je juče Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) .

U Srbiji se godišnje obavi oko 120.000 kupoprodaja nepokretnosti i ostavinskih postupaka, a ukidanje podnošenja poreskih prijava u ovim situacijama ukinuće dva šaltera i smanjiti troškove građanima i privredi za najmanje 6,5 miliona evra u naredne četiri godine, pokazuju procene projekta „Uvođenje jedinstvenog šaltera za registrovanje nekretnina u Srbiji“, koji uz podršku Fonda dobre uprave Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Britanske ambasade u Beogradu sprovode NALED i PwC Srbija, a koji je i inicirao njihovo ukidanje.

Ovo, da se razumemo, ne znači da je ukinuta obaveza plaćanja porezana na prenos nepokretnosti ili nasledstvo. Jednostavno, u prvoj fazi reforme koja je započeta prošle godine ukinuta je obaveza odlaska u katastar jer javni beležnik šalje isprave za uknjižbu katastru po službenoj dužnosti putem sistema eŠalter. U drugoj fazi, od januara 2020. javni beležnik praktično zamenjuje ova dva šaltera – Poresku upravu i lokalnu poresku administraciju. Sve informacije o proceduri nalaze se na sajtu upisnepokretnosti.rs.

Tokom ove nedelje, najavio je NALED, predstoje obuke za lokalne poreske administracije i javne beležnike kako bi se spremno dočekala primena novog sistema.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!