Svake godine zbog upotrebe petardi ugine oko 5.000 životinja!

18. decembar 2019 – Nije još ni Sveti Nikola a ulicama i trgovima već prašte petarde. Pred novogodišnje praznike, godinama unazad, čuju se apeli građanima, roditeljima dece pogotovo, da se ne koriste petarde kao vid zabave i izraz radosti zbog nadolazeće godine. Jer, osim što prepadaju starije, svake godine oko 5.000 životinja ugine od posledica srčanog udara nakon eksplozija petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Neki od njih ne umru, ali od straha pobegnu iz svojih toplih domova i više se nikada ne vrate u njih.

Zato u ovo doba, još jednom, Udruženje “Anima” iz Subotice podseća na Medu, psa iz ovog grada. koji je preminuo od straha od petardi. Zbog tog slučaja ovo Udruženje je pred dve godine pokrenulo akciju za uvođenje Medinog zakona, kojim će biti regulisano i pitanje korišćenja pirotehničkih sredstava u našoj zemlji, prenosi petface.net.

Prvi zahtev ovog Udruženja je bio da se upotreba pirotehničkih sredstava ograniči na vremenski period od 31.12. do 1.1. Na taj način je, kako kažu, ova oblast uređena u mnogim razvijenim evropskim zemljama.

Dalje, traže da se upotreba pirotehničkih sredstava prostorno ograniči samo na trgove u centru gradova. U našoj državi, objašnjavaju iz Udruženja, problem napuštenih pasa nije rešen i zbog njihove bezbednosti nedopustivo je da se pirotehnička sredstva upotrebljavaju na bilo kom mestu. Naravno, ni u blizini škola, predškolskih ustanova, bolnica…

Ovde ne postoji kultura držanja vlasničkih pasa u kućama, kažu u obrazloženju zahteva za uvođenja zakona, zbog čega mnogi, čuvši eksplozije petardi, beže od straha. S obzirom da država nije sprovela čipovanje i kažnjavanje neodgovornog vlasništva, većina pasa je nečipovana i nemoguće ih je vratiti kući. Na taj način se na ulicama povećava broj pasa, a samim tim se dovodi u pitanje bezbednost ljudi i naročito dece, da ne govorimo tome da vlasnički psi najčešće ne znaju da se snađu u saobraćaju.

Kazne za nepoštovanje odredbi o upotrebi pirotehnike moraju da budu znatno više. Aktuelnim odredbama zakona je zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava deci do 14, ali bi trebalo da budu predviđene i kazne za roditelje takve dece, kada se nepobitno utvrdi da su njihova deca kršila ovu odredbu.

Na kraju, treba li reći, Medin zakon, ni posle dve godine, još uvek nije donet.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!