Smederevska Gradska skupština: Napokon rebalans!

SMEDEREVO, 16. decembar 2019 – Skupština grada Smedereva usvojila je na današnjem zasedanju, pored ostalih brojnih tema kojima su se odbornici bavili, Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Smedereva za 2019. godinu. Ukupan budžet za ovu godinu utvrđen je u iznosu od 4 milijarde 819 miliona 813 hiljada 137 dinara, a drugi ovogodišnji rebalans je, kao što smo ranije javili, nominalno uvećan za oko 415 miliona dinara.

Izvestilac, član Gradskog veća za finansije Slaviša Stošić, rekao je da se poprilično kasni sa usvajanjem ovog dokumenta “neophodnog za normalno funkcionisanje grada Smedereva do kraja godine”, a obrazlaganje započeo rečima: Napokon rebalans!

Ključni razlog ovog rebalansa predstavljaju ostvarena sredstva od prodaje zemljišta i hale PKC-u, u iznosu od 739 miliona dinara, objasnio je Stošić. On je zatim istakao ključne elemente sa stanovišta rashoda, a potom objasnio “kamen spoticanja” sa aspekta budžeta.

“Imali smo dva koncepta u odnosu na način raspodele sredstava po osnovu prodaje zemljišta i hale PKC-a. Prvi je podrazumevao vraćanje kredita u celosti i to je logičan i domaćinski pristup. Drugi koncept podrazumeva razmatranje realnih potreba naših građana, koje imaju i urgentan status. To je finansiranje određenih kapitalnih projekata, a izdvojiću dva za strateško rešavanje pitanja upravljanja komunalnim otpadom – 150 miliona i drugi je projekat sanacije klizišta na teritoriji grada Smedereva gde imamo tri vrlo alarmantne neuralgične tačke u nivou od 140 miliona dinara”, rekao je Stošić i naglasio da se Gradsko veće odlučilo za ovaj drugi koncept.

U diskusiji su se smenjivale ocene predloženog rebalansa, od strane opozicije, one koja prisustvuje sednicama i učestvuje u radu, ali i predstavnika vladajuće liste, sledbenika politike gradonačelnice Smedereva, čije su se zamerke uglavnom odnosile na pitanje vraćanja kredita, koji je Grad Smederevo koristio za izgradnju hale PKC-a.

Razrešeni predsednik Skupštine grada, sada odbornik, rekao je da rebalans nije urađen domaćinski i da je prvo trebalo vratiti kredit. U tom pravcu su se kretale i kritike opozicionih odbornika (DSS i Budimo Smederevo), ocenjujući da, ukoliko se izuzmu dva pomenuta kapitalna projekta, ima dovoljno para za vraćanje kredita, od ostvarenih sredstava od prodaje zemljišta i hale PKC-u. Zamerke su se odnosile i na visinu rebalansirane budžetske rezerve u iznosu od 70 miliona dinara. Bilo je i opozicionih  predloga da vladajuća većina smeni gradonačelnicu, ili da ona podnese ostavku, pozivajući se na njenu izjavu da neće dozvoliti da se potroše pare dobije od ove prodaje.

Izvestilac je, odgovarajući na kritike, koje se mogu grupisati kao jedno pitanje – gde su preostale pare od prodaje PKC-a, jer mu je zamerano da je pomenuo dva kapitalna projekta u vrednosti od oko 300 miliona, a da je ostalo oko 400 miliona od prodaje PKC-a, odgovorio kratko: „Pare su na budžetu“. Dodao je i da su dva kapitalna projekta o kojima je govorio, oni najprioritetniji a ne i jedini. On je rekao da, što se tiče budžeta, trenutno je na stanju 860 miliona dinara efektivnih sredstava.

Nakon rasprave se pristupilo glasanju. Amandman koji je predložio do pre nekoliko sati predsednik Skupštine grada nije prihvaćen sa 40 glasova protiv. Upravo toliko odbornika je glasalo za prihvatanje ovako predloženog rebalansa budžeta, dok je troje odbornika bilo protiv a pet se uzdržalo od glasanja.

Inače, usvajanju rebalansa budžeta prethodilo je nekoliko sati skupštinske rasprave u vezi sa razrešenjem starog i izbora novog predsednika, o čemu ste ranije danas mogli da se informišete na našem portalu. Cela ta predatava je imala elemente političkog (komedi) trilera sa sve iznošenjem prljavog veša najviših gradskih funkcionera.

Nažalost, velikom broju tačaka dnevnog reda, koji zaslužuju da se nađu na stranicama ovog portala, jednostavno nismo u stanju da posvetimo više pažnje, jer smo dosta, čak i previše, prostora dali političarima koji bi trebalo da zastupaju interese građana Smedereva i čije im je poverenje ukazano na prethodnim izborima.  

Da, predizborna kampanja je počela!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!