Uredba o uticaju na životnu sredinu – uvodi se princip „zagađivač plaća“

BEOGRAD, 5. decembar 2019 – Vlada Srbije juče je usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada, kao i kriterijumima koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu. Naknada za zagađivanje životne sredine, u propisanim graničnim vrednostima, zasnovana na principu „zagađivač plaća“, navodi se na sajtu Vlade, ali i dodaje – čime bi trebalo da se obezbeđuje ostvarivanje ekonomskih ciljeva pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica, uz ogradu da se time pokriva samo mali segment zaštite životne sredine.

Ovom uredbom propisuju se instrumenti kojima se obezbeđuju sredstva za ove namene, polazeći od ekonomske snage pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica i ekološke solidarnosti, odnosno načela zajedničke odgovornosti za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Čekamo da Uredba bude objavljena, pa da budemo načisto s tim šta je „pisac hteo da kaže“, na koga se odnose odredbe, ko su zagađivači koji će biti obuhvaćeni i koje konsekvence ih očekuju.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!