Danas je dan… Dan Republike i/ili Crni petak

SMEDEREVO, 29. novembar 2019 – Dan Republike ne slavi se na ovim prostorima od 14. novembra 2002. godine, kada ga je tadašnje Veće građana Skupštine Savezne republike Jugoslavije ukinulo, skinulo sa liste državnih praznika. Ne slavi se s retkim izuzecima, kakva je zgrada koju Smederevci  znaju kao Parnjača, gde izvesni Brka ovaj dan obeležava kao svoju slavu, i ističe zastavu s petokrakom, o čemu ste mogli da čitate prošle godine o ovom datumu. Srbi i ex-Jugosloveni danas slave Black Friday, ’oće reći „crni petak“. Navodno se na taj petak trgovci umilostive da skinu cene inače preskupe robe. Može biti, ali nešto što je koštalo tri plate a sada je dve i po još uvek je van pameti, van dometa i van mogućnosti prošupljenog džepa ovdašnjeg življa.

Inače, tek da se zna, naš Dan Republike je stariji od Crnog petka! Dan Republike je, za one mlađe, bio spomen na godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a 1943. u Jajcu, kada su predstavnici partizanskog pokreta proglasili federalno uređenje Jugoslavije, a za praznik je proglašen nakon ustavotvorne skupštine FNRJ 29. novembra 1945. Crni petak, prvi petak posle Dana zahvalnosti, u SAD je ustanovljen 1952. godine, da bi pun zamah dobio tek 2005, pošto su se trgovci dosetili da ima još mesec dana do božićnih rasprodaja, da će neka roba dotle da se „ubajati“. Relativno skoro taj termin, i sve što ga prati, počeo je da se „primenjuje“ u ostatku sveta, a mi smo se pokondirili pre par godina.

Dakle, ona novonarodna, da je „kod nas svaka taraba starija od Amerike“, i ovde može da nađe primenu. Ono jeste, Dan Republike je bio jugoslovenski praznik, ali Srbi su ga najduže slavili, tako da…

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!