Specijalne jedinice srpske i kineske policije na zajedničkoj vežbi u Železari

RADINAC/SMEDEREVO, 28. novembar 2019 – U Radincu, u smederevskoj Železari, sada HBIS, održana je danas zajednička pokazna vežba specijalnih jedinica MUP-a Srbije i Ministarstva javne bezbednosti NR Kine. Ova taktička vežba upravljanja kriznom situacijom, koja je nastala kao rezultat terorističkog akta, kako je objašnjeno na licu mesta, imala je za cilj prikaz obučenosti pripadnika srpske Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Pregovaračkog tima MUP-a i Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, kao i specijalne jedinice policije provincije Henan Ministarstva javne bezbednosti NR Kine.

Vežba je bila slikovit prikaz antiterorističke operacije oslobađanja talaca, uz savladavanje i onesposobljavanja terorista, a učestvovalo je oko 180 pripadnika specijalnih snaga srpske i kineske policije, dvadesetak vozila različite namene i tri helikoptera.

Inače, ovo je druga zajednička akcija srpske i kineske policije ove godine. U septembru su predstavljene zajedničke patrole kineskih i srpskih policajaca, koji bi, između ostalog, kako je tada objašnjeno, trebalo da olakšaju boravak u Srbiji kineskim turistima.

Današnjoj vežbi su, osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo sa delegacijom, prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i drugi visoki službenici u Ministarstvu i Direkciji policije, predstavnici Hbisa, gradonačelnica Smedereva  i brojni predstavnici domaćih i stranih, pretežno kineskih, medija.

Predsednik Vučić nije se obraćao medijima, zadužio je ministra Stefanovića, koji je osim ocene današnje pokazne vežbe, kratko odgovarao na pitanja u vezi sa aktuelnim političkim temama.

Foto: N. Pavlović

Skorašnji članci

error: Content is protected !!