Ove godine u Smederevu četiri novoobolela od AIDS-a

SMEDEREVO/POŽAREVAC, 27. novembar 2019 – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, tokom ove godine u Smederevu su registrovane četiri novoobolele osobe od AIDS-a.

Epidemiolog dr Vera Joković Kostić rekla je za Podunavlje.info da su od 1987. godine, od kada se evidentira ova infekcija u požarevačkom Zavodu, do novembra 2019. godine, na području Podunavskog okruga evidentirane 62 osobe obolele od HIV-a, a na području Braničevskog okruga 52 osobe.

Samo u toku 2019. godine, do novembra, u Braničevskom okrugu ima tri novoobolele osobe, sve tri u Petrovcu na Mlavi, a u Podunavskom okrugu pet, četiri u Smederevu i jedna osoba u Velikoj Plani.

Prema njenim rečima, oboleli su uglavnom muškarci u starosnoj grupi od 36 do 49 godina, dominiraju oni koji su imali nezaštićen seksualni odnos, pretežno sa muškarcima.

Povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, na Odeljenju za imunološku dijagnostiku u  Opštoj bolnici “Sveti Luka” u Smederevu će biti organizovano besplatno i anonimno testiranje na HIV virus, u utorak, 3. decembra od 8 do 18 časova, kao i od 8 do 13 časova od 4. do 6. decembra.

Kako naglašavaju zdravstveni radnici, jedino se testiranjem uzorka krvi može utvrditi da li je osoba inficirana HIV-om, a dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje moguće je i van ove kampanje.

Podsećamo, prvog decembra biće obeležen Svetski dan borbe protiv AIDS-a, a pod sloganom „Testiraj! Leči! Spreči!“ do 29. novembra obeležava se Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise.

“Cilj akcije je podizanje svesti kod što većeg broja ljudi o rizicima za inficiranje i dobrobit testiranja, kao i razumevanje da je dostupno uspešno lečenje”, naglasila je dr Joković Kostić u izjavi za Podunavlje.info.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!