HBIS na trećem mestu u Srbiji po ostvarenom poslovnom prihodu

24. novembar 2019 – Prema rang listi objavljenoj u godišnjoj ediciji BIZNIS TOP 2018/19 u izdanju ekonomskog mesečnika Biznis & Finansije, od četiri najprofitabilnije kompanije – Zijin BOR Copper, NIS, Aerodrom Nikola Tesla i Al Dahra Srbija – samo je NIS ostvario dobit iz osnovnog poslovanja. Kao i godinama unazad, najveće ukupne poslovne prihode ostvarili su JP EPS (263.996 miliona dinara) i NIS (258.523 miliona dinara), ali je do velike promene došlo na trećem mestu, koje je zauzela HBIS group Serbia Iron & Steel. Ova kompanija, koja je dve godine ranije bila osma po poslovnim prihodima, prošle godine je uvećala ukupni prihod za 34,6% na 105.136 miliona dinara, a dobit od 25 miliona dinara je čak deset puta veća u poređenju sa 2017. godinom.

Najveća strana direktna investicija prošle godine, na rang listi časopisa Biznis & Finansije, jeste ugovor sa kineskom kompanijom Zijin da kupi 63% udela u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, koja je omogućila da ovo privredno društvo izbije na prvo mesto najprofitabilnijih, sa dobiti od 90 miliona dinara. Nažalost, ovako visok neto dobitak nije odraz dobrog poslovanja, već je on posledica iskazanih prihoda od smanjenja obaveza u iznosu od 113.540 miliona dinara, tačnije otpisa 90% evidentiranog duga. Tako je „dobitak iz ostalih aktivnosti“, u iznosu od 103,3 milijarde dinara, glavni generator pozitivnog poslovanja ove kompanije.

Inače, najuspešnija ekonomska celina prošle godine je bila Naftna industrija Srbije (NIS), koja je prva po ostvarenim prihodima i dobiti, na drugom mestu je novoosnovana ekonomska celina Al Dahra Srbija koja je iskazala dobitak od 12.180 miliona dinara, a treći Telekom Srbija, sa poslovnim prihodom od 120.070 miliona dinara, koji je jednak prošlogodišnjem, ali je neto dobit u vrednosti od 12.308 miliona dinara za petinu manja. Sledi Telenor, koji je prošle godine na nivou cele grupe uvećao dobit za 4,5%, na 9.337 miliona dinara. Telenor je ostvario visoku profitabilnost iz osnovnog poslovanja u iznosu 11.599 miliona dinara, što je rast od 2,1% u poređenju sa godinom ranije, dok su poslovni prihodi (45.017 miliona dinara) manji za 3,7%.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!