U 2018. godini vazduh u Smederevu 146 dana bio prekomerno zagađen

BEOGRAD, 22 novembra 2019 – Agencija za zaštitu životne sredine objavila je juče obiman izveštaj, na 175 strana, o stanju životne sredine u Republici Srbiji u 2018. godini. Kada je reč o kvalitetu vazduha, Smederevo je sa svojih 146 dana u godini u kojima je koncentracija čestica PM10 bila veća od dozvoljene granične vrednosti na „visokom trećem mestu“, za dlaku iza Užica (154) i Valjeva (170), a ispred Beograda i Pančeva. Prema važećoj zakonskoj regulativi, broj dozvoljenih dana sa prekoračenjem je 35.

Smederevo, Užice, Beograd, Pančevo i Kosjerić su pet gradova u kojima je vazduh najgore, treće kategorije – prekomerno zagađen. Zanimljivo da u ovoj neslavnoj konkurenciji nema Bora, ali je to objašnjeno u izveštaju time što je merna stanica u ovom gradu proradila tek u septembru prošle godine. Merne stanice Smederevo i Kosjerić, kako se navodi u izveštaju, u 2018. godini su imale dovolјan obim referentnih podataka i u njima je kvalitet vazduha posle tri godine određen i, kako je navedeno, pripada trećoj kategoriji – prekomerno zagađen vazduh, baš zbog prisustva suspendovanih čestica PM10 i PM2.5.

U Smederevu, recimo, nema podataka za januar prošle godine, pa tako proizilazi da su najgori meseci po broju dana sa prekoračenim vrednostima koncentracija čestica PM10 u vazduhu bili mart, april, avgust, oktobar i decembar (vidi sliku).

Inače, na čitavom području Srbije tri četvrtine ukupnog broja prekoračenja graničnih vrednosti polutanata se odnosi na koncentracije suspendovanih čestica PM10, a granična vrednost za njih je 50 mikrograma po metru kubnom.

Izvor podataka: Agencija za zaštitu životne sredine

Skorašnji članci

error: Content is protected !!