Obeležen Dan grada Smedereva

SMEDEREVO, 21. novembar 2019 – Svečana sednica Skupštine grada, povodom Dana grada Smedereva, održana je danas u prisustvu odbornika, članova rukovodstva Grada Smedereva, predstavnika državnih organa sa sedištem u Smederevu i ovdašnjih javnih i kulturnih preduzeća i ustanova.

“Ovo je prilika da se podsetimo na slavne dane naše istorije i datuma kada je naš grad oslobođen od turske vlasti i, po drugi put, postao prestonica Srbije”, rekao je pored ostalog predsednik Skupštine grada Smedereva Bogoljub Spasojević i podsetio na istorijski kontekst oslobađanja Smedereva u Prvom srpskom ustanku.

Obeležavanjem Dana grada neguje se sećanje na dan kada je 1805. godine turski zapovednik dizdar Muharem Guša  predao ključeve Smederevske tvrđave vođi srpskih ustanika voždu Karađorđu, nakon čega Smederevo postaje sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog, centralnog organa vlasti u ustaničkoj Srbiji.

Tokom svečane sednice prikazan je film o kulturno turističkim potencijalima grada Smedereva, a u muzičkom delu predstavila se grupa za tradicionalno pevanje u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović” pesmom “Tamo daleko”.

Podsećamo, prošle  godine nije obeležen Dan grada Smedereva, a današnjoj svečanoj  sednici nije prisustvovala gradonačelnica, kao i većina opozicionih odbornika.

Inače, kako nezvanično saznajemo, redovna sednica Skupštine grada Smedereva, na čijem dnevnom redu bi, pored ostalog, trebalo da se nađe i rebalans gradskog budžeta, biće održana 28. novembra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!